muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

John Stainer

Sir John Stainer geboren Southwark, Londen 6-6-1840, gestorven Verona 31-3-1901
Engels organist en componist

Johna Stainer was een Engels organist en componist, wiens muziek in zijn tijd veel uitgevoerd werd, hoewel hij vandaag de dag niet erg bewonderd wordt. Zijn werk als koor-oefenmeester en organist zette maatstaven voor de Anglikaanse kerkmuziek, die nog steeds van invloed zijn. Stainer was ook actief als academicus; hij werd professor in muziek aan de universiteit van Oxford in 1889.

Stainer zong als jongen in het koor van de St Paul's Kathedraal en werd op zijn zestiende jaar aangesteld door Sir Frederick Ouseley als organist aan het nieuw opgerichte St. Michael's College, Tenbury. Bij een ongeluk in zijn kindertijd, verloor Stainer het gebruik van één oog; voor een korte tijd in 1875, verloor hij ook het zicht in zijn andere oog.

John Stainer was organist aan Magdalen College in Oxford in 1860 en vervolgens aan de St Paul's Cathedral van 1872 tot 1888. Tegelijkertijd was hij leraar en sinds 1883 directeur van het Royal College of Music.
In 1885 werd hem een ere-graad toegekend door de Durham Universiteit en werd professor in muziek aan de Universiteit van Oxford in 1889.

Stainer leidde baanbrekend onderzoek in oude muziek, in het bijzonder met betrekking tot het oeuvre van Guillaume Dufay, toen nauwelijks bekend onder experts. Uit erkentelijkheid voor zijn inspanningen voor de Britse muziek, werd Stainer in 1888 geridderd door koningin Victoria.

Stainer stierf op zestigjarige leeftijd in Verona aan hartfalen.

Stainer componeerde een Passio (1887), cantates, de passie-cantate of oratorio The Crucifixion, de Sevenfold Amen en talrijke hymnen waarvan de bekendste twee uit The Crucifixion zijn; Cross of Jesus en All for Jesus) alsook Love Divine.

The Crucifixion is één van de weinige belangrijke werken uit zijn oeuvre dat nog steeds regelmatig wordt uitgevoerd. Het wordt vaak tijdens Holy Week in Engelse kerken uitgevoerd en vormt een deel van het repertoire van talrijke koren. Stainer leverde ook een blijvende bijdrage aan de kerstmuziek in zijn Christmas Carols New and Old (1871). Het boek bevat onder meer Stainer's arrangementen van wat de standaard versies zouden worden van: What Child Is This, God Rest Ye Merry Gentlemen, Good King Wenceslas, The First Nowell en I Saw Three Ships.
Verder schreef Stainer studieboeken. Met zijn zoon John en zijn dochter Cecie gaf hij uit: Dufay and his contemporaries (1898) en Early Bodleyan Music 1185-1505 (1902).

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.