muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

John Neumeier

Hamburg Ballet - Death in Venice van John Neumeier - clip 1John Neumeier geboren 24 februari 1942 in Milwaukee, Wisconsin
Amerikaans balletdanser, choreograaf en directeur van een balletgroep

Sinds 1973 is John Neumeier balletdirecteur en chef choreograaf van het Hamburgs Ballet en sinds 1996 is hij "Baletintendant".

John Neumeier werd in 1942 in Milwaukee, Wisconsin in de Verenigde Staten geboren, waar hij zijn eerste danstraining kreeg.

Neumeier ging ballet studeren in Kopenhagen en aan de Koninklijke Balletschool in Londen. Hij behaalde een Bachelor of Arts degree in Engelse literatuur en Theaterwetenschappen aan de Marquette universiteit in Wisconsin.

In 1963 werd Neumeier in Londen ontdekt door Marcia Haydée en Ray Barra, waardoor John Cranko hem engageerde voor het Stuttgarter Ballet. Hier klom hij op tot solo danser en creëerde hij zijn eerste choreografieën.

In 1969 stelde Ulrich Erfurth Neumeier aan als leider van het ballet in Frankfurt, waar hij al snel een sensatie veroorzaakte, vooral vanwege zijn nieuwe interpretaties van bekende balletten als de Notenkraker, Romeo en Julia en Daphnis en Chloë.

In 1973 haalde August Everding Neumeier naar Hamburg. Onder Neumeiers leiding werd het Hamburg Ballet een van de belangrijkste balletgezelschappen in de Duitse dansscene en kreeg al snel internationale erkenning.

Als choreograaf heeft Neumeier zich altijd gericht op het behouden van de ballettraditie, terwijl hij zijn werken een modern dramatisch kader gaf. Dit is vooral duidelijk in zijn herziene versies van de klassieke "Verhaal Balletten", zoals de Notenkraker, het Zwanenmeer en Doornroosje.
Voor zijn nieuwe werken heeft hij zijn eigen verhalende vormen gevonden, wat resulteerde in balletten als: The Saga of King Arthur; een serie Shakespeare balletten, waaronder A Midsummer Night's Dream, Hamlet, Othello, As You Like It en VIVALDI or What You Will; de literatuur balletten gecreëerd voor Marcia Haydée: The Lady of the Camellias en A Streetcar Named Desire, en zijn bewerking van Ibsen's Peer Gynt op een compositieopdracht door Alfred Schnittke en Homer's episch gedicht Odyssey, dat zijn wereldpremière beleefde in Athene in november 1995. In 1997 creëerde Neumeier Sylvia voor de Parijse Opéra. Het American Ballet Theatre gaf in 1999 de wereldpremière van zijn ballet Getting Closer en het Tokyo Ballet gaf din 200 de première van Seasons - The Colors of Time.

Hamburg Ballet - Death in Venice - clip 2

John Neumeier heeft uitgesproken succes beleefd met zijn choreografieën op symfonieën van Gustav Mahler; op Bach's Mattheus Passion, Mozart's Requiem en George Handel's Messiah.

Andere belangrijke werken zijn Nijinski, een nieuwe productie van Giselle in 2000, zijn ballet Winterreise in december 2001, The Seagull in juni 2002, Préludes CV in juni 2003, Death in Venice in december 2003 en Parzival - Episodes and Echo in december 2006.
In 2005 creëerde Neumeier een nieuw ballet voor het Koninklijk Deens Ballet; De kleine Zeemeermin, een hommage aan Hans Christian Andersen, om de schrijvers' 200-jarig jubileum te vieren, wat op 15 april in première ging op de opening van de nieuwe Opera van Kopenhagen.

John Neumeier heeft als gastchoreograaf voor vele dansgezelschappen gewerkt, waaronder onder meer, het Koninklijk Ballet in Londen (het ballet Lento), de Weense Staatsopera, de Staatsopera van München, de Staastsopera van Dresden, het Koninklijke Deense Ballet, het Koninklijke Zweedse Ballet en het Koninklijke Finse Ballet, Le Ballet du XXème Siècle in Brussel, Ballet de l'Opéra National de Paris, Het Tokyo Ballet (het ballet Seasons - The Colors of Time), The American Ballet Theater in New York, Het Koninklijk Winnipeg Ballet, Het Nationale Ballet van Canada en het Ballet van het Mariinsky Theater in St Petersburg (creërde Neumeier als eerste westerse choreograaf het ballet Sounds of Empty Pages, gewijd aan de in 1998 gestorven componist Alfred Schnittke).

In 1978 stichtte John Neumeier de balletschool van het Hamburg Ballet. In de herfst van 1989 verhuisde de school, samen met het balletgezelschap naar zijn eigen "Ballettzentrum" geschonken door de stad Hamburg. Het centrum heeft negen studio's en een kostschool voor meer dan 30 studenten. Tegenwoordig bestaan de dansers van het balletgezelschap voor meer dan 60% uit dansers van de school.

Sinds 1981 heeft Neumeier de hoofdrol van de Mattheus Passion gedanst. In 1984 maakte Maurice Béjart voor Neumeier en Marcia Haydée een nieuwe choreografie voor Les Chaises, naar Ionesco's toneelstuk. Dit ballet werd onderdeel van het repertoire van zowel het Hamburg Ballet als het Ballet van Stuttgart en werd opgevoerd op vele tournees in steden als New York, Zürich, Buenos Aires, São Paulo, Rio de Janeiro, Tel Aviv, Berlijn, Essen, Dresden, Parijs en Kopenhagen.

websites: www.hamburgballett.de, neumeier

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.