muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

John Lee Hooker

John Lee Hooker geboren 22-8-1917 Clarksdale/Mississippi, gestorven 21-6-2001 in zijn huis in de omgeving van San Francisco Bay
Amerikaans bluesmuzikant, zanger en gitarist

John Lee Hooker eerste muzikale invloed kwam van zijn stiefvader Will Moore. Hij groeide op in de katoenstreek in het zuiden van de Verenigde Staten. Maar het harde katoenplukkersbestaan beviel Hooker helemaal niet en hij liep op 14-jarige leeftijd van huis weg en trok naar Memphis.

Na een tijdelijke terugkeer naar het ouderlijke huis trok Hooker in 1933 naar Cincinatti, waar hij meezong in verscheidene gospelgroepen.

In 1943 trok hij zoals vele andere zwarten naar het noorden in de hoop werk te vinden in één van de vele industriecentra ginds. Hij vond een baan bij autoconstructeur Ford in Detroit en s'avonds vermaakte hij vrienden en buren door op 'house parties' te spelen.

Hooker werd ontdekt door Elmer Barbee, een eigenaar van een platenwinkel, die hem meenam naar Bernard Besman, een producer, platen distributeur en eigenaar van Sensation Records. Besman leasede enkele van zijn vroege Hooker opnamen aan Modern Records.

Van zijn eerste opnamen in 1948 werd Boogie Chillen een nummer 1 jukebox hit voor Modern Records en zijn eerste miljoenenverkoop. Daarna een nog grotere hit I'm In The Mood en andere klassiekers, waaronder Crawling Kingsnake en Hobo Blues. Een volgende golf in zijn carrière ontstond toen Vee Jay Record in de vijftiger en zestiger jaren meer dan 100 songs uitbracht.

Toen het jonge bohémienne publiek van de zestiger jaren Hooker en andere scheppers van de blues ontdekten, keerden hij en anderen voor een korte tijd terug naar de folk blues. Jonge Britse artiesten als de Animals, John Mayall en de Yardbirds introduceerden Hooker's geluid bij een nieuw en gretig publiek wiens bewondering en invloed hielp Hooker's superster-status op te bouwen in Engeland in het midden van de jaren zestig.

Rond 1970 was hij verhuisd naar Californië en werkte hij aan verscheidene muziekprojecten met rockmuzikanten, waaronder Van Morrison en Canned Heat. Canned Heat modellerde zijn geluid vaar Hooker's boogie en werkte met hem samen op verschillende albums en tours.

In de late zeventiger en een groot deel van de tachtiger jaren, toerde Hooker door de VS en Europa maar raakte ontgoocheld door zijn opnames. Door zijn verschijning in de Blues Brothers film kwam hij weer in de picture.

Toen in 1989, werd de kritisch toegejuichte The Healer uitgebracht en verkocht meer dan een miljoen exemplaren. 'The King of Boogie' was uitermate succesvol en zijn invloed leidde tot een enorme interesse in de blues en tot de acceptatie van de blues van de muziekindustrie als een commercieel levensvatbare muziekvorm.

Zijn carrière was sinds het uitbrengen van The Healer een serie hoogtepunten. Behalve de albums Mr. Lucky, Boom Boom, Chill Out en Don't Look Back voor Poinblank / Virgin, werkte hij mee aan opnames van B.B. King, Branford Marsalis, Van Morrison, en Big Head Todd en de Monsters en speelde de titelrol in Pete Townshend's 1989 epic, The Iron Man.

John Lee Hooker verscheen in verschillende TV shows, waaronder Showtime, een speciale editie van BBC's 'Late Show', The Tonight Show, Late Night With David Letterman en vele anderen. Hij trad op tijdens de nationale televisie uitzending van de Steel Wheels tour van de Stones in 1989.

In 1990 eerden verschillende muzikale grootheden John Lee Hooker met een optreden in Madison Square Garden. Onder die artiesten waren Bonnie Raitt, Ry Cooder, Joe Cocker, Huey Newton, Carlos Santana, Robert Cray, Mick Fleetwood, Al Cooper, Johnny Winter, John Hammond, Albert Collins en Willie Dixon.

Zijn introductie in 1991 in de Rock n' Roll Hall Of Fame was gepast voor de man die ontelbare fans en musici beïnvloedde, die op hun beurt weer vele anderen hebben beïnvloed. Daaropvolgend kwam Hooker in Los Angeles in de Rock Walk, The Bammies Walk Of Fame in San Francisco en in 1997 kreeg hij een ster in de Hollywood Walk Of Fame.

Zijn stijl is altijd uniek geweest, zelfs onder andere artiesten van de real deep blues. Terwijl hij dat fundament behield, ontgon hij muzikaal en commercieel nieuwe gronden. Op zijn tachtigste jaar ontving Hooker zijn derde en vierde Grammy Award, voor Best Traditional Blues Recording (Don't Look Back) en voor Best Pop Collaboration met de song Don't Look Back, die Hooker opnam met zijn vriend Van Morrison. Deze vriendschap en andere werden gevierd op op Hooker's Pointblank / Virgin album, The Best Of Friends. Het album viert ook een terugkeer precies 50 jaar later, van Hooker's eerste hit Boogie Chillen.

John Lee Hooker stierf vredig in zijn slaap in de ochtend van 21 juni 2001 in zijn huis in de omgeving van San Francisco Bay.

Over de blues zei Hooker ooit eens: "Blues is de wortel van elke muziek. Is het nu jazz, ballads, rock 'n' roll, alles komt van de blues. Je mag dan nog zoveel veranderen - net als je denkt dat je er bent, zal je moeten toegeven dat muziek steeds zijn oorsprong heeft in de blues

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.