muziekbus
Dit artikel is 24-04-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

John GayJohn Gay geboren Barnstaple 30 juni 1685, gestorven Londen 4 december 1732
Engels dichter en toneelschrijver

Gay, die in de Zuid-Engelse plaats Barnstaple werd geboren, groeide op in uiterst bescheiden omstandigheden. Al vroeg wilde hij schrijver worden. Maar op grond van zijn armoede kon hij alleen maar door ondersteuning van een bemiddelde Maecenas zijn interesse volgen.

Om zich van deze hulp onafhankelijk te maken, dacht hij aan een betrekking in overheidsdienst. Echter, de politieke omwenteling in Engeland in 1714, die een liberale regering aan de macht bracht, verijdelde de wensdroom van de conservatieve Gay. Toen in 1720 ook nog de de Zuidzeecompagnie, waarin hij zijn klein vermogen uit winstoogmerk had geïnvesteerd, bankroet ging, was Gay weer volledig afhankelijk van zijn beschermheer, een afhankelijkheid, die tot aan zijn vroege dood voortduurde.

Gay, die nauw bevriend was met Alexander Pope en Jonathan Swift, heeft een veelzijdig en omvangrijk werk nagelaten. Het omvat o.a. zangspelen, gedichten en epische (=verhalende) verzen.

John Gay is echter tot op heden populair gebleven door zijn in 1728 geschreven libretto bij de Beggar's Opera,("Bedelaarsopera"). Enerzijds is het het eerste Engelstalige libretto voor een opera, anderzijds gebruikte Bertolt Brecht het later als ontwerp voor de tekst van zijn Driestuiversopera en hielp zo Gay aan zijn blijvende roem bij het nageslacht.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.