muziekbus
Dit artikel is 18-02-2022 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

John Field

John Field (Dublin 26-7-1782, Moskou 11-1-1837) was een Ierse componist en pianist. Als pianist was Field beroemd om zijn verfijnde aanslag, als componist was hij o.a. beroemd om zijn Nocturnes, een uiterlijk voorbeeld voor Chopin. Hij was de eerste in de muziekgeschiedenis die deze naam voor zijn lyrische pianostukken gebruikte. Liszt schreef een essay over Field.

John Field was de oudste zoon van de violist Robert Field die in de theaters van Dublin speelde. Field kreeg eerst
les van zijn vader en zijn grootvader (John Field), een kerkorganist. Op zijn negende studeerde hij korte tijd bij Tommaso Giordani, die zijn eerste optredens sponsorde in 1792.

In 1793 verhuisde de familie naar Londen en ging John Field zeven jaar lang in de leer bij Muzio Clementi (componist, pianist en pedagoog, 1752-1832). In ruil voor de lessen in pianotechniek en compositie werkte Field in Clementi's piano magazijn als een soort verkoper demonstrator.
Fields professionele carrière als pianist en componist begon met de uitvoering van zijn Piano Concerto No. 1 in het King's Theatre in 1799.

In 1801 publiceerde hij zijn Opus 1 Piano Sonatas opgedragen aan Clementi. In 1802 ging hij samen met Clementi naar Parijs, Wenen en tenslotte St. Petersburg. In 1803 vertrok Clementi en in 1804 speelde Field zijn eerste pianoconcert in St Petersburg wat een groot succes werd.
Hij trad veel op en kreeg veel rijke leerlingen. Hij woonde in de huizen van zijn werkgevers, eerst in St Petersburg daarna in Moskou. In 1810 in Moskou trouwde hij met een van zijn leerlingen Adelaide Percheron.
Hij ging in 1812 terug naar St Petersburg waar hij bijna tien jaar bleef. Hij trad veel op en publiceerde veel van zijn Nocturnes, Piano Concertos en andere werken bij Dalmas uit St. Petersburg en bij Breitkopf & Härtel uit Leipzig.

Hij was ontrouw aan zijn vrouw en kreeg in 1815 een zoon, Leon Charpentier uit een verhouding met een Franse vrouw.
In 1817 was Field op de top van zijn roem en fortuin als componist en leraar, Mikhail Glinka was een van zijn leerlingen.
In 1819 na de geboorte van hun zoon Adrien Field verlaat zijn vrouw Adelaide hem en wordt zij pianolerares in Smolensk.

In 1821 verhuisde Field naar Moskou, waar hij Johann Hummel ontmoet. Hij sponsorde optredens van zijn zoon Leon maar componeerde weinig. Hij was zwaar verslaafd aan alcohol en werd ziek. In 1831 keerde hij terug naar Londen samen met zijn zoon Leon. Hij trad op in Londen en Manchester en ontmoette Felix Mendelssohn, Ignaz Moscheles, en Sterndale Bennett.
Zijn ontvangst was minder goed dan hij had verwacht en hij ging naar Parijs, waar de ontvangst ook gemengd was. In 1832 trad hij op met zijn laatste grote werk het Piano Concerto No. 7 in de Salle du Conservatoire.
In 1833 speelde hij in verschillende steden in België, Frankrijk, Zwitserland en tenslotte Milaan, waar hij een gezamenlijk concert gaf met de harpist Elias Parish-Alvars.

In de lente van 1834 kwam hij erg ziek aan in Napels en kon niet optreden. Hij lag maanden in het ziekenhuis en werd meerdere malen geopereerd. Uiteindelijk werd hij door de aristocratische familie Rachmaninov meegenomen naar Moskou. Hij knapte genoeg op om 3 concerten in Wenen te geven, waar hij korte tijd te gast was bij Carl Czerny. In september 1835 keerde hij terug naar Moskou en componeerde nog enkele Nocturnes voordat hij stierf in 1837.

Field was als pianist beroemd om zijn verfijnde aanslag. Als componist was hij o.a. beroemd om zijn Nocturnes, als eerste in de muziekgeschiedenis gebruikte hij deze naam voor zijn lyrische pianostukken. Zijn nocturnes vormden een uiterlijk voorbeeld voor Chopin. Liszt schreef een essay over Field (1859)

Werken: pianomuziek: 20 nocturnes; 7 pianoconcerten; 4 sonates; variaties (ook voor 4 handen); kamermuziek: o.a. kwintet.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.