muziekbus
Dit artikel is 07-12-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

John Eliot GardinerJohn Eliot Gardiner geb. 20-4-1943 Fontmell, Dorset
Engels dirigent

John Eliot Gardiner studeerde geschiedenis en arabistiek aan het King's College te Cambridge. Hij was er tevens actief als secretaris, zanger en violist bij de King's College Music Society.

Na zijn studies trok Gardiner naar Londen, om er muziekonderricht te volgen bij Thurston Dark. Een beurs bood hem de gelegenheid gedurende twee jaar een muzikale opleiding te volgen bij Nadia Boulanger in Parijs. Tenslotte vervolmaakte Gardiner zijn opleiding tot dirigent bij G. Hurst en A. Dorati.

In 1964 richtte Gardiner in Londen het Monteverdi Choir op waarmee hij twee jaar later voor het eerst optrad en op slag bekend werd. In 1968 richtte Gardiner het Monteverdi Orchestra op dat 10 jaar later werd uitgebreid en omgedoopt tot The English Baroque Soloists. Daarnaast was Gardiner tussen 1980 en 1983 als eerste dirigent en als muziekdirecteur verbonden aan het Canadian Broadcasting Company's Vancouver Orchestra.

Gedurende de vijf daaropvolgende jaren bekleedde Gardiner het ambt van muziekdirecteur aan de Opera van Lyon. In 1991 volgde hij de dirigent Günter Wand op aan het hoofd van het NDR-Sinfonieorchester Hamburg. Zijn functie als vast dirigent legde Gardiner al na drie jaar neer. Tijdens het concertseizoen 1994/1995 trad hij er alleen nog op als gastdirigent.

John Eliot Gardiner had al van jongs af aan een zwak voor de koormuziek van de Renaissance en van de vroege Barok en voerde voornamelijk werk uit van Claudio Monteverdi, Christoph Willibald Gluck, Georg Friedrich Händel, Johann Sebastian Bach, Wolfgang Amadeus Mozart en Ludwig van Beethoven. Hij hechtte steeds veel belang aan het gebruik van authentieke instrumenten voor de uitvoering van het werk van deze componisten.

Gardiner heeft verschillende onderscheidingen gekregen waaronder "Artist of the Year 1994" (Grammofoon onderscheiding), "Conductor of the Year" (Klassik Echo onderscheidingen 1995) en "Best Conductor" (Cannes Classical onderscheiding 1995). In 1994 werd Gardiner tot "Classical Artist of the Year" benoemd (Duitse onderscheiding van de opname critici) en in 1995 was hij de eerste dirigent die de "Dietrich Buxtehude Prijs" kreeg. Hij heeft een ere-doctoraat van de universiteit van Lyons (1987), werd benoemd tot "Officier dans l'Ordre des Arts et des Lettres" (1988) en "Commander of the British Empire" (1990). In 1992 werd hij tot erelid benoemd van King's College, Londen en de Royal Academy of Music.

In 1998 werd hij geridderd door koningin Elizabeth II tijdens de June Birthday Honours.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.