muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

John Dowland

Westminster, bij Londen, 1563 - begr. Londen 20 febr. 1626
Engels componist, luitspeler en zanger,

John Dowland was van 1579-84, werkzaam in Parijs en vervolgens in Londen. In die tijd bekeerde hij zich tot het katholieke geloof. In 1594 verliet hij Engeland om als luitist via de hoven van Wolfenbüttel en Kassel, naar Italië te gaan.

Eind 1596 keerde hij terug naar Londen en publiceerde zijn eerste muziekbundel de First Booke of Songes or Ayres of Foure Partes with Tableture for the Lute (1597). Het was een enorm succes, werd zeker 4 keer herdrukt en was vernieuwend om verschillende redenen. Het was de eerste publicatie van Engelse 'lute songs' en de eerste publicatie die de ingenieuze 'table layout' gebruikte, wat betekende dat de compositie op veel verschillende manieren uitgevoerd kon worden.
In die tijd werd ensemble muziek altijd in delen gepubliceerd Dowland bracht het uit als één boek. De liederen kunnen door één persoon gezongen en met eigen luitbegeleiding gespeeld worden, of voor 4 zangstemmen met of zonder luit, of met viola's in plaats van alle of sommige stemmen.
Zowel in deze liederen als in zijn instrumentale pavanes komt een melancholieke stemming naar voren.

Van 1598 tot 1606 was hij in dienst van koning Christiaan IV van Denemarken en werd in 1612 'musician of the lutes' aan het Engelse hof.

Werken: A Pilgrimes Solace (1612), Lachrimae (1604), Second Booke of Songs or Ayres (1600), The third and last booke of songs (1603)


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.