muziekbus
Dit artikel is 06-05-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

John Christopher PepuschPepusch

Johann Christoph Pepusch, Engels componist en muziektheoreticus van Duitse afkomst, geboren Berlijn 1667, gestorven Londen 20 juli 1752

Biografie
John Christopher Pepusch was de zoon van een Protestantse dominee. Als jonge man studeerde hij muziektheorie en orgel en trad op zijn veertiende jaar in dienst van het Pruisische Hof, waar hij bleef van 1681-1697. Nadat hij getuige was geweest van de executie van een officier op beschuldiging van insubordinatie, zonder enige vorm van proces, was Pepusch zo geschokt dat hij besloot te willen leven onder een "regering die was gegrondvest op andere principes". Hij ging eerst naar Nederland en in 1700 vestigde hij zich in Engeland, waar hij tot aan zijn dood bleef.

Pepusch werd eerst violist en daarna klavecinist in het Drury Lane Theater, waar hij operapasticcio's componeerde. Als theoreticus had Pepusch een grote belangstelling voor muziek uit het verleden, waar in zijn tijd geen aandacht aan werd besteed. In 1710 stichtte hij samen met Needler, Gates en Galliard de Academy of Ancient Music, die zich beijverde voor de a-capella muziek uit de 16de eeuw.

In 1712 werd Pepusch muziekdirecteur voor de rijke edelman James Brydges, later de Duke of Chandos, voor wie hij een Magnificat, en evenals Händel, verscheidene anthems schreef.

Pepusch' academische prestaties werden erkend, toen de universiteit van Oxford hem in 1713 tot doctor musicae benoemde.

Later was hij dirigent van het Lincoln's Inn Field Theatre, waarvoor hij in de jaren 1715-23 succesvolle masques componeerde.

Waarschijnlijk in 1722 trouwde hij met een bekende sopraan Marguerite de l'Epine, wiens fortuin hem financieel onafhankelijk maakte. Ze kregen één kind, een muzikaal begaafde zoon, die in zijn vroege jeugd stierf. Pepusch begon zich te interesseren voor lesgeven en voor het ondersteunen van een muzikale opleiding. Hij steunde de plannen van de bisschop van Berkeley om een college te stichten in West-Indië.John Gay

Joan Sutherland - The Beggar's Opera

The Beggar's Opera
Het is The Beggar's Opera, première januari 1728, die Pepusch' roem zeker stelde voor het nageslacht. Dit werk werd ongekend populair. Met een libretto van de dichter en dramaturg John Gay, was het een zeer toegankelijke satire op de Engelse maatschappij en het overschaduwde de populariteit van George Handel's opera's. Handel gebruikte vaak onderwerpen uit de Oudheid (uit klassieke drama's, mythes en militaire kronieken) of anders waren ze gesitueerd in een denkbeeldig Elysium (verblijfplaats van de gelukzaligen).

The Beggar's Opera was gesitueerd in de straten van Londen en was een scherpe satire op de sociale omstandigheden en denkwijzen waarmee het publiek zeer vertrouwd was. De karakters zijn, bedelaars, dieven, herbergiers en prostituee's en de held is een schurk, genaamd Macheath. Het werk had een opeenvolging van liederen, allemaal Schotse of Engelse folk ballads.

Het werk bleef bijna een eeuw lang populair. Het werd opnieuw uitgevoerd in de tweede helft van de 20ste eeuw in verscheidene andere arrangementen, waaronder een bewerking van Benjamin Britten in 1948. In 1928 bewerkte Bertolt Brecht Gay's tekst tot een libretto voor Kurt Weill's Dreigroschenoper (de Threepenny Opera), waarvan onder andere het nummer Die Moritat von Mackie Messer een wereldhit werd.

Rond 1730 moest de Duke of Chandos verder bezuinigen en Pepusch ontslaan, maar de componist was inmiddels voldoende gefortuneerd om dit verlies van zijn baan te doorstaan. Hij bleef werken als organist en leraar.

In 1737 werd hij organist aan het Charter House. Als leraar was hij veelgevraagd en Pepusch publiceerde ook theoretische verhandelingen. In 1746 werd hij lid van de Royal Society.

Pepusch componeerde o.a. motetten, odes, cantates, anthems, liederen, sonaten voor fluit, vioolconcerten, kamermuziek evenals maskerspelen en toneelmuziek; geschriften: A treatise on harmony (1731), A short acount of the twelve modes of composition (1751) en Philosophical transactions (1746).

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.