muziekbus
Dit artikel is 11-03-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

John Adams

De Amerikaanse componist en dirigent John (Coolidge) Adams (geboren Worcester, Massachusets 15 februari 1947) is één van de bekendste en meest vertolkte componisten van Amerika.Andrew Porter van de New Yorker schreef: Adams is the creator of a "flexible new language capable of producing large-scale works that are both attractive and strongly fashioned. His is a music whose highly polished resonant sound is wonderful." Le Monde schreef dat zijn muziek "...gives the impression of a rediscovered liberty, of an open door which lets in the fresh air in great gusts."

Biografie
John Adams, geboren en opgegroeid in New England, leerde klarinetspelen van zijn vader en speelde in zijn vormende jaren in mars bandjes en gemeenschaps orkesten. Hij begon te componeren toen hij 10 jaar was en hoorde zijn eerste orkestwerken uitgevoerd worden toen hij nog een tiener was.
De intellectuele en artistieke tradities van New England, in het bijzonder het Boston Symphony Orchestra en de universiteit van Harvard, hielpen hem zich te vormen als een artiest en een denker. Hij behaalde zijn BA (bachelors) en MA (masters) graad aan de universiteit van Harvard, waar hij actief was als dirigent, klarinettist en componist. Zijn belangrijkste leraren waren Leon Kirchner, David Del Tredici, en Roger Sessions.

In 1971 verhuisde hij naar Noord Californië en woont sindsdien in de Francisco Bay buurt. Adams doceerde van 1972 tot 1983 aan het conservatorium van San Francisco en was van 1978 tot 1985 adviseur van nieuwe muziek, huiscomponist en schepper van de zeer succesvolle en controversiële muziekserie "New and Unusual Music" voor het San Francisco Symphony. Veel van Adams belangrijke orkestwerken werden geschreven voor en voor het eerst uitgevoerd door het San Francisco Symphony, waaronder Harmonium (1981), Grand Pianola Music (1982), Harmonielehre (1985) en El Dorado (1992).

Zijn creatieve produktie bevat werken voor orkest, opera, video, film en dans evenals electronische en instrumentale muziek. Werken als Harmonium, Harmonielehre, Shaker Loops, en The Chairman Dances behoren tot de bekendste en meest uitgevoerde stukken in de Amerikaanse hedendaagse muziek. In deze werken heeft hij het minimalisme in een fris nieuw gebied gebracht, gekarakteriseerd door heldere klankrijkheden en een krachtige dramatische aanpak van vorm.

The Death of Klinghoffer: Mrs Klinghoffer's Second Song

In 1985 begon John Adams een samenwerking met de poëzieschrijfster Alice Goodman en de theater directeur Peter Sellars (geboren 1957), wat resulteerde in twee opera's, Nixon in China en The Death of Klinghoffer, wereldwijde produkties die tot de meest uitgevoerde opera's behoren in de recente geschiedenis. Deze werden gevolgd door twee theaterprodukties in samenwerking met Peter Sellars, het zangspel uit 1995 I Was Looking at the Ceiling and Then I Saw the Sky, met een libretto van June Jordan en El Niño, een meertalig navertelling van het Geboorte verhaal gecomponeerd voor de viering van het Millenium en voor het eerst uitgevoerd in Parijs in december 2000.

John Adams werd steeds actiever als dirigent van zijn eigen en andere nieuwe muziek. Van 1987 tot 1990 was hij creatief voorzitter van het St. Paul Chamber Orchestra, 4 weken lang concerten dirigerend en toezicht houdend op hun nieuwe muzikale activiteiten. In 1993 was hij muziekdirecteur van het Ojai Festival. Hij leidde een Europese toer met het Ensemble Modern in 1993 en een Amerikaanse toer in 1996.

Adams was ook muziek directeur van het Cabrillo Festival en was als Artiest in Samenwerking met het BBC Symphony. Hij dirigeerde het Cleveland Orchestra, San Francisco Symphony, het Los Angeles Philharmonic, het Orchestra of St. Luke's, het Concertgebouw, en het London Sinfonietta. In februari 1997 leidde hij het San Francisco Symphony in uitvoeringen en een opname van Harmonium. Hij was ook het brandpunt van de New York Philharmonic's componisten week in het voorjaar van 1997.

John Adams werken staan op het repertoire van ieder belangrijk orkest in de Verenigde Staten zowel als op dat van orkesten door heel Europa, Azië en Australië. Zijn muziek is gebruikt voor choreografieën voor vele dansgezelshappen, waaronder Dance Theater of Harlem (Garth Fagan) en het New York City Ballet (Peter Martins).

Doctor Atomic, gebaseerd op de natuurkundige J. Robert Oppenheimer en de wetenschappelijke en morele crises rond de vervaardiging van s'werelds eerste atoombom in 1945 is voor het eerst uitgevoerd op 1 oktober 2005 in de San Fransicsco Opera. Deze grote opera heeft een uniek libretto ontwikkeld door Peter Sellars uit originele historische bronnen, waaronder gedeclassificeerde regerings documenten, uit de eerste hand vertelde persoonlijke verhalen en beschrijvingen van het maken van de eerste plutonium bom.

In 2002 componeerde Adams On the Transmigration of Souls voor het New York Philharmonic, een werk geschreven in herdenking van de eerste verjaardag van de World Trade Center aanvallen. Dit werk kreeg de Pullitzer Prize voor Muziek van 2003 en de Nonesuch opname won een "triple crown" bij de Grammy's, bestaande uit 'Best Classical Recording', 'Best Orchestral Performance', en 'Best Classical Contemporary Composition'.

Zijn opera's vallen onder de meest controversiële en meest geziene theater produkties in de recente geschiedenis. In 2003 presenteerde het Lincoln Center een festival getiteld "John Adams: An American Master", het meest omvangrijke festival ooit opgesteld in het Lincoln Center voor een 'levende' componist. Verder waren er festivals in Londen en Rotterdam.

In 2003 werd een filmversie van The Death of Klinghoffer, Adams tweede opera, geregisseerd door Penny Woolcock voor Channel Four, uitgebracht in theaters, op televisie en op DVD. De film, waarvoor de componist het London Symphony Orchestra dirigeerde, maakte zijn debuut in Amerika op het Sundance Film Festival en won vele internationale prijzen, waaronder Prix Italia en de Vienna TV Award voor 2004.

Hij ontving de 'Centennial Medal' van Harvard University's Graduate School of Arts and Sciences "for contributions to society" in juni 2004 en werd in datzelfde jaar de eerste ontvanger ooit van de 'Nemmers Prize in Music Composition'. Deze prijs omvat $100.000 en 4 weken verblijf en lesgeven aan Northwestern gedurende de volgende twee jaren.

Hij is lid van de Amerikaanse Academy of Arts & Letters. Er werd hem een eredoctoraat toegekend door de universiteit van Cambridge in Engeland evenals een erelidmaatschap in Phi Beta Kappa. In april 2000 kreeg hij een proclamatie van de gouverneur van Californië voor zijn voorname belang aan de kunsten in de staat waar hij woont.

Adams werkt aan zijn memoires en commentaar op het Amerikaanse muziekleven. Het wordt uitgegeven door Farrar Straus & Giroux in de VS and door Faber Ltd. in Engeland.

Momenteel is hij Composer in Residence in Carnegie Hall, hij blijft actief als dirigent, optredend met s'werelds grootste orkesten en met programma's waarin hij zijn eigen werken combineert met die van werken van andere componisten zo divers als Debussy, Stravinsky, Bartòk, Ravel, Zappa, Ives, Reich, Glass en Ellington. Als gastdirigent treed hij regelmatig op in concerten in het Barbican in Londen en in de jaarlijkse Albert Hall Proms concerten.

De muziek van John Adams wordt uitgegeven door Boosey & Hawkes en Associated Music Publishers.

Bronnen: www.earbox.com, www.schirmer.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.