muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Johanna Bordewijk-Roepman

Johanna (Suzanna Hendrina) Bordewijk-Roepman

Johanna Bordewijk-Roepman geb. 4-8-1892 te Rotterdam - gest. 8.10.1971 te Den Haag. Nederlands componiste.

Zij studeerde Engels.

Ze volgde orkestratielessen bij Eduard Flipse vanaf 1937. Op haar 25ste jaar begon zij met met componeren. Als componiste is zij autodidact, niet gebonden aan enige traditie of school, .

Haar eerste orkestwerk, The garden of Allah, werd in Groningen uitgevoerd door Kor Kuiler.

Johanna Bordewijk-Roepman was getrouwd met de romanschrijver Ferdinand Bordewijk (o.a. karakter), die o.a. het libretto schreef voor haar opera Rotonde (1941).

Johanna Bordewijk-Roepman, echtgenote van de schrijver, verzette zich door geen lid van de Kultuurkamer te worden. Daardoor kon haar werk niet meer gepubliceerd en uitgevoerd worden. Haar Oranje-Maylied en de prachtige, zelden gespeelde Sonate 1943 voor piano werden in 1943 gecomponeerd. Voor haar Pianosonate (1943) kreeg zij een prijs van de regering.

Haar man schreef ook de tekst voor Plato's dood, voor declamatie, zang, koor en groot orkest (1949)

Enkele van haar werken schreef zij in opdracht van de regering, onder andere Vijf tempelzangen (1950) en Impromptu voor piano (1960). Naar aanleiding van het 50-jarig jubileum van Koningin Wilhelmina componeerde zij in opdracht van het Koninklijk Nederlands Zangersverbond Moeder des Vaderlands.

Zij componeerde werken voor orkest, koor en orkest, piano, kamermuziek en liederen; ook componeerde Johanna Bordewijk voor mannenkoor, o.m. de cyclus De Heilige Cirkel (1950) in opdracht van de Maastreechter Staar en Wederopbouw (1954) op verzoek van Burgemeester Kolfschoten van Eindhoven. Voor de Rotterdamsche Beiaardvereniging componeerde ze Triptiek (1951).

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.