muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Johann Wilhelm Wilms

Johann Wilhelm Wilms

Nederlands componist van Duitse afkomst, Witzhelden (Westfalen) 30.3.1772 - Amsterdam 19.7.1847

Hij studeerde piano, fluit en compositie bij zijn vader, van beroep o.a. leraar en organist, en later bij zijn oudste broer.

In 1791 vestigde hij zich in Amsterdam, waar hij harmonieleer en compositie studeerde bij Georg Hodermann, waarna hij zich onderhield als pianist, componist en muziekleraar.

Aanvankelijk maakte hij zich onledig met het improviseren van stukjes op de piano in allerlei Amsterdamse salons, waarbij hij steeds meer eigen werk op het programma zette. Hij schreef onder andere symfonieën en soloconcerten, die voortborduurden op de stijl van Haydn en Mozart.

Wilms was werkzaam als pianist. Tevens was hij fluitist in drie verschillende orkesten. Eén ervan, Eruditio Musica, had hij mede opgericht. Als gezaghebbend musicus zat hij in de jury van compositieprijsvragen en examencommissies voor kerkorganist.

Met een melodie op het Wien Neêrlandsch bloed door d'aadren vloeit, een gedicht van Tollens, won hij in 1815 de eerste prijs bij een prijsvraag voor een nieuw volkslied van het Koninkrijk der Nederlanden. Het reeds bestaande Wilhelmus is overigens steeds populairder geweest. Dit lied was tot 1898 de Nederlandse Volkshymne en in 1932 officieel als volkslied afgeschaft. Ook is Wilms bekend als componist op tekst van Wij leven vrij, wij leven blij.

In 1820 won hij met zijn Zesde symfonie de eerste prijs van een door het Genootschap voor Schoone Kunsten in Gent uitgeschreven wedstrijd.

Van 1823 tot 1846 was hij organist van de Doopsgezinde Kerk in Amsterdam.

Wilms is een van de belangrijkste figuren in het Nederlandse muziekleven van begin 19e eeuw. Zo is hij lid van de muziekfaculteit van het Koninklijke Nederlandsch Instituut voor Wetenschappen, Letteren en Schoone Kunsten in Amsterdam en Ghent en is hij lid van de Maatschappij tot bevordering der Toonkunst. Tevens neemt hij vergelijkende orgelexamens af voor kerkorganisten en is hij actief als jurylid bij compositiewedstrijden.

Johann Wilhelm Wilms schreef zeven symfonieën, waarvan de zesde met een "Mendelssohniaans" scherzo, vijf ouvertures, een Concert voor fluit en orkest op. 24 dat opnieuw is uitgegeven en vier pianoconcerten. Het vierdelige werk ontstond rond 1819 en houdt muzikaal het midden tussen Beethoven en Spohr.

De stijl van zijn composities is nauw verwant aan die der Weense klassieken, met name Joseph Haydn. Tussen 1800 en 1820 werden zijn werken regelmatig in Leipzig en Praag uitgevoerd.

De muziek van Wilms wordt veelal gekenmerkt door de 18e- eeuwse variatiestijl. In 'Die Schlacht von Waterloo' opus 43 gaat hij gewaagder te werk met een dalende serie gebroken akkoorden boven een chromatisch dalende baslijn.

Door koning Willem I werd Wilms benoemd tot Ridder in de [Orde van de Nederlandse Leeuw].

Zie ook: www.audio-muziek.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.