muziekbus
Dit artikel is 12-12-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Johann Schelle

Duits organist en componist, gedoopt 6 september 1648 in Geiding, gestorven 10 maart 1701 in Leipzig

biografie
In 1655, toen hij zeven jaar oud was, werd Johann Schelle koorzanger in Dresden onder leiding van de componist Heinrich Schütz. Twee jaar later in 1657 trad hij toe tot de muziekkapel van de hertog van Wolfenbüttel.

Toen zijn stem brak in 1665 begon Schelle zijn opleiding tot cantor aan de Thomaskerk van Leipzig en bezocht later de universiteit.

In 1670 werd Schelle aangesteld als cantor in Eilenburg. Na de dood van Sebastian Knüpfer in 1676, volgde Johann Schelle zijn voormalige leermeester op als cantor aan de Thomaskerk te Leipzig. Als Thomascantor in Leipzig introduceerde Johann Schelle veranderingen in de muzikale inhoud van de diensten, hij verving de Latijnse teksten, geschreven door de Italiaanse meesters door Duitse teksten, in het bijzonder de cantates. Uiteindelijk introduceerde Schelle in de Protestantse liturgie de gospel cantate en later ook de koorcantate op Duitse teksten. Dit blijft een van zijn belangrijkste prestaties.

Johann Schelle schreef als één van de eersten kerkcantates in de Duitse volkstaal. Hij schreef meer dan 200 composities, waarvan er slechts 47 bewaard zijn gebleven. Het gaat voornamelijk om Latijnse en Duitse motetten.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.