muziekbus
Dit artikel is 11-12-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Johann Schein

Johann Hermann Schein

Duitse componist, geboren 20 januari 1586 in Grünhain bij Annaberg/Sachsen, gestorven 19 november 1630 in Leipzig

biografie
Johann Hermann Schein was de zoon van een dominee en na zijn vaders dood in 1593 verhuisde hij met zijn moeder naar Dresden. Daar werd hij als wees opgenomen als koorknaap bij de Dresdner Hofkapelle, waar hij ook instructie ontving van de kapelmeester Rogier Michael. Tot 1603 was hij discantist in de keurvorstelijke Kantorei en daarna kreeg hij een verdere opleiding aan de vorstenschool, Pforta, een Saksische vorstenschool, waar hij les kreeg van Bartholomäus Scheer en Martin Roth.

Van 1608 tot 1612 studeerde Schein rechten aan de universiteit van Leipzig. In 1612 kreeg Schein de positie van muzikaal directeur aan Slot Weissenfels en huisleraar van de kinderen van Gottfried von Wolffersdorf aan het slot, waar hij Heinrich Schütz leerde kennen.

Op 21 mei 1615 werd Schein benoemd tot Hofkapelmeester in Weimar.

In 1616 werd Johann Schein, als opvolger van Sethus Calvisius, Thomascantor van de Thomasschule en muziekdirecteur van de stad Leipzig. Zijn taken bestonden uit het dirigeren van de koormuziek in de Thomaskerk en de Nikolaikerk, en het doceren van Latijn en zang 14 uur per week in de Thomasschool. Zijn bekendste leerlingen waren de dichters Paul Fleming en Simon Dach en de componist Heinrich Abert.

Schein leed aan een slechte gezondheid en ziekten beperkten zijn activiteiten gedurende de laatste jaren van zijn leven.

Schein is een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de vroeg-Duitse muzikale barok. Hij was bevriend met Heinrich Schütz en werd tezamen met deze en met Samuel Scheidt tot de drie grote S. en' gerekend.

Als leraar van onder meer Simon Dach en Paul Fleming heeft Schein een grote invloed op de ontwikkeling van het continuolied uitgeoefend.

Schein werd in zijn tijd vooral gewaardeerd als madrigalist: Villanellen (driestemmig) in de Musica boscareccia (Wald-liederlein, 1621), de Diletti pastorali (vijfstemmig, Hirtenlust, 1624) en de Studentenschmaus (vijfstemmig, 1626 en 1634).

De nalatenschap van Johann Hermann Schein omvat een zeer groot aantal composities, waarin de vocale muziek (motetten, geestelijke concerten, geestelijke en wereldlijke liederen, madrigalen etc.) domineert. De componist wordt naast Heinrich Schütz en Samuel Scheidt beschouwd als een van de belangrijkste componisten van motetten in de stijl van Orlando di Lassos en van de Venetiaanse concertstijl van de 16de eeuw.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.