muziekbus
Dit artikel is 30-11-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Johann Peter Salomon

Duits violist, componist, dirigent en muziekimpressario, gedoopt 20 februari 1745 in Bonn, gestorven 25 november 1815 in Londen

Van 1758 tot 1764 was Salomon violist van het Kurfürstliche Orchester te Bonn alvorens hij werd benoemd tot concertmeester van prins Heinrich in Rheinsberg. Hij componeerde verscheidenen werken voor het hof, waaronder 4 opera's en een oratorio.

Vanaf 1781 werkte Salomon als kamermusicus, concertmeester en -organisator te Londen. Hij speelde viool als solist en in een strijkkwartet en trad voor het eerst op in Covent Garden op 23 maart 1781.

Terwijl Salomon in Engeland was componeerde hij twee opera's voor de Royal Opera, verscheidene kunstliederen, een aantal concerten en kamermuziekstukken. Hij is tegenwoordig echter het bekendst als concertorganisator en dirigent.

Samen met George Smart en Ferdinand Ries promootte Salomon Beethoven's muziek in England. Hij promootte er echter vooral het werk van Joseph Haydn.

Salomon slaagde erin de beroemde Haydn tweemaal van Wenen naar het Britse centrum van de muziek te halen, namelijk in 1791/92 en 1794/95. Deze prestatie wordt zelfs vermeld op zijn grafsteen: "He brought Haydn to England in 1791 and 1794".
Verder bestelde Salomon bij Haydn diens 12 zogenaamde Londense Symfonieën en laatste strijkkwartetten. Bovendien arrangeerde Salomon 24 symfonieën van Haydn voor strijkkwartet.

Salomon kocht ook de piano-uittreksels van twee opera's van Wolfgang Amadeus Mozart van de uitgever Nikolaus Simrock uit Bonn.

Hij was ook een van de oprichters van de Philharmonic Society en leidde het orkest voor zijn eerste concert op 8 maart 1813.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.