kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Johann Nepomuk Hummel

Johann Nepomuk Hummel geboren 14-11-1778 Pressburg, gestorven 17-10-1837 Weimar
Oostenrijkse pianist, componist en dirigent

Zijn vader Johann Hummel was directeur van de Keizerlijke Scool voor Militaire Muziek en de dirigent aan het Schikaneder Theater in Wenen. Wolfgang Amadeus Mozart was onder de indruk van de achtjarige jongen en bood aan hem les te geven. Hummel was twee jaar lang gratis de leerling van Mozart en trad voor het eerst op negenjarige leeftijd op in een concert van Mozart.

Toen Hummel tien jaar was nam zijn vader hem mee op een Europese concertreis, waarbij hij in Londen les kreeg van Muzio Clementi en hier vier jaar bleef. Hij werd werd spoedig gevierd als één van de beste pianisten van zijn tijd; daarbij onderscheidde hij zich vooral door zijn uitstekende improvisatietalent. In 1791 componeerde Joseph Haydn, die Hummel in Londen had ontmoet, een sonata in A voor Hummel, die de première speelde in de Hanover Square Rooms, waar Haydn bij aanwezig was.

Na zijn terugkeer in Wenen nam Hummel les bij Johann Georg Albrechtsberger, Joseph Haydn en Antonio Salieri, waarbij hij Beethoven ontmoette, die medestudent en vriend was.

In 1804 nam hij voor zeven jaar de opvolging van Joseph Haydn als hofkapelmeester bij vorst Esterhazy op zich. Hierna maakte hij kunstreizen door Rusland en Europa en trouwde met de operazangeres Elisabeth Röckel, waarmee hij twee zoons kreeg.

Daarna was hij muziekleraar in Wenen, totdat hij in 1816 in Stuttgart en in 1819 in Weimar hofkapelmeester werd.

Het zwaartepunt van de composities van Hummel lag op het gebied van de pianomuziek. Hij schreef o.a. zeven pianoconcerten, pianosonates (ook voor piano vierhandig)en -etudes. Daarnaast schreef hij kamermuziek, opera's, balletten, lieder- en koorcomposities, cantates en missen. Zijn Ausführliche Anweisung zum Pianofortespiel (1828) is een van de eerste rationele methoden voor de vingerzetting.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 151.