muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Johann Kuhnau

Johann Kuhnau geboren Geising/Saksen, 6-4-1660, gestorven Leipzig, 5-6-1722
Duits componist

Johann Kuhnau studeerde als jongen bij Joh. Chr. Kittel en Krügner te Dresden en werd in 1671 lid van het Kreuzschule koor (samen met zijn broer Andreas). In 1680 keerde Kuhnau terug naar Geising tijdens een uitbraak van de pest. Vervolgens ging hij later in het jaar naar het Johanneum in Zittau, op uitnodiging van cantor Titus, wiens dood evenals de dood van organist Edelmann, Kuhnau de gelegenheid gaf beide posten te vervullen; hij schreef ook muziek voor de schooldrama's van Weise.

In 1682 ging Kuhnau rechten studeren aan de universiteit in Leipzig en werd tevens in 1684 organist aan de Thomaskirche. In 1688 behaalde Kuhnau zijn graad en zette hij een goedlopende advocatenpraktijk op.

Kuhnau's betekenis ligt vooral op het gebied van de klaviermuziek, omdat hij een van de eerste klaviersonatecomponisten is die tevens in zijn werken op het gebied van de programmamuziek baanbrekend is geweest. Hij publiceerde Neue Clavierübung (1689, 1703, twee delen van elk 7 suites), Frische Clavierfrüchte (1696, 7 sonates), en Musicalischer Vorstellung einiger Biblischer Historien in 6 Sonaten auf dem Claviere zu spielen (1700), waarbij de vermaarde David und Goliath. Verder 14 jaargangen cantates, waarvan een groot gedeelte verloren is gegaan en een muziek-juridische verhandeling.
Kuhnau studeerde ook hebreeuws en Grieks en schreef de satirische roman Der musikalische Quacksalber (1700, Dresden).

In 1701 volgde hij de overleden Johann Schelle op als muzikaal directeur van de Nikolaikerk en de universiteit en als cantor aan de Thomasschule, waar hij zowel Graupner als Heinchen onderwees. J. S. Bach, die Kuhnau's opvolger was aan al deze posten behalve die aan de universiteit kende Kuhnau zeker sinds 1716 toen ze samen het nieuwe orgel hadden geprobeerd in de Liebfrauenkirche in Halle. Kuhnau's klavierwerkenoefenden een grote invloed uit op de klavierstijl in die tijd en zijn Neue Clavierübung was de voorganger voor Bach's eigen vier volume's, welke laatste de Goldberg Variaties bevatte.

In zijn latere jaren aan de Thomasschule werd Kuhnau omringd door slechte leerlingen, vanwege concurrentie van de Leipzig Opera en rivaliserende muzikale ondernemingen van Telemann, Hoffmann en J. F. Fasch. Desondanks werd hij door Scheibe en Mattheson geprezen als één van de belangrijke muzikale en intellectuele figuren van zijn tijd.

Kuhnau geldt overigens als schepper van de meerdelige pianosonate, doordat hij als eerste - naar het voorbeeld van de Italiaanse triosonate - meerdelige sonates voor piano solo componeerde.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.