muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Johann Kirnberger

eigenlijk Johann Philipp Kernberg gedoopt Saalfeld, Thüringen 24-4-1721, gestorven Berlijn 27-7-1783
Duits componist en muziektheoreticus

Johann Philipp Kirnberger volgde een muzikale opleiding bij Johann Peter Kellner en Heinrich Nikolaus Gerber, die rond 1738 de fuga's van Bach bij hem introduceerde. Kirnberger verhuisde naar Leipzig om daar van 1739-1741 bij Johann Sebastian Bach te gaan studeren.

Van 1741 tot 1750 was Kirnberger privé-muziekleraar en muziekdirecteur op verschillende plaatsen in Polen. Vanaf 1751 werkte hij als violist bij Frederik de grote en later in 1754 werd hij kapelmeester en compositieleraar aan het hof van prinses Amalia van Pruisen. Kirnberger stichtte de Amalien-bibliothek, dat een belangrijk depot werd van Bach manuscripten. Deze bibliotheek is nu bekend als de "Kirnberger Collectie."

Kirnberger had als muziektheoreticus grote invloed; belangrijke werken van hem op dit gebied zijn: Die kunst des reinen Satzes (1774-1779, Ned. De kunst van de volmaakte beweging in de muziek), gebaseerd op Gradus et Parnassum van J. J. Fux, en Grundsätze des Generalbasses (1781). Ook schreef hij een merkwaardige componeermethode: Sonaten aus 'm Ermel zu schüddeln (1783), die - wat waarschijnlijk niet de bedoeling is geweest - maar al te vaak volkomen au sérieux is genomen. Hij componeerde veel vocale muziek, waaronder liederen, cantates en motetten en verder sonates, fuga's, stukken voor piano en orgel, triosonate's, orkestsuites en symfonieën.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.