muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Johann Joseph Fux

Johann Joseph Fux, Johann Joseph Fuchs

(Fuchs), Johann Joseph geb. ca 1660 Hirtenfeld/Steiermark, gest. 13-2-1741 Wenen
Oostenrijks componist en muziektheoriticus

Van de jeugd van Fux is weinig bekend behalve dat hij een boerenzoon was, die vanaf zijn twintigste studeerde aan de universiteit te Graz en toetrad tot de Jezuïtenorde (Ferdinadeum). Hij werd organist aan de St Moritzkerk tot 1688. Hij verliet deze orde weer en verbleef waarschijnlijk enkele jaren in Italië.

Johann Joseph Fux werkte van 1696 tot 1702 als organist aan de Schottenkirche in Wenen en werd in 1698 hofcomponist van Keizer Leopold I. Van 1705-15 was hij eerst tweede- , later eerste kapelmeester aan de St. Stefansdom, terwijl hij in 1713 bovendien tweede-, in 1715 eerste hofkapelmeester werd, oftewel hij combineerde drie belangrijke ambten.

In deze periode componeerde en dirigeerde hij vele opera's en oratoria, evenals vele kleine werken. Zijn beroemdste toneelwerk was de festival opera Costanza e Fortezza, op weelderige en spectaculaire wijze uitgevoerd in kasteel Hradcany in 1723 toen keizer Charles VI tot koning van Bohemen werd gekroond. Onder Fux leerlingen waren o.a. J.D. Zelenka,G. Muffatt,C. Wagenseil en I. Holzbauer.

In zijn werk zijn twee stijlen te onderscheiden: in de kerkeljke composities vormt hij een schakel tussen de strenge Palestrina-stijl en de kerkmuziek van Cherubini en toont hij een groot contrapuntisch meesterschap. Dit blijkt ook duidelijk uit zijn standaard leerboek Gradus ad Parnassum (1725, in Latijn geschreven, vertaald in het Duits, Engels Frans en Italiaans). Dit leerboek wordt tot op heden gebruikt in het contrapunt onderwijs.
Typisch Barok van stijl zijn de 19 opera's, waaronder Costanza e Fortezza (Praag 1723), en 11 oratoria.

Johann Joseph Fux geldt als exponent van de Palestrina-Renaissance in zijn tijd en wordt daarom ook "Österreichischer Palestrina des 18. Jahrhunderts" (Oostenrijks Palestrina van de 18e eeuw) genoemd.

Werken: verder 290 kerkelijke werken o.m 50 missen, 3 requiems, vespers, psalmen, litanieën, , motetten, hymnen;n instrumentale werken: partita's, ouvertures, sonates.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.