muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Johann Jakob Walther

Johann Jakob Walther

Duits violist en componist, Witterda (bij Erfurt) ca 1650 - Mainz 1717.

Walther heeft vermoedelijk gestudeerd in Italië. Hij was een viool virtuoos en heeft gewerkt aan de hoven van de keurvorsten van Dresden (1674) en Sachsen (vanaf 1680). In 1683 werd hij kanunnik.

Walther behoort tot de belangrijkste Duitse vioolcomponisten van de 17de eeuw. Componeerde o.a. Scherzi di violino solo (met b.c.) en de bundel Hortulus Chelicus. In zijn Hortulus Chelicus Waltherianus uit 1695 (oorspronkelijk uitgegeven in 1688) zijn opgenomen: sonates, variatiewerken en merkwaardige programmastukken, waarin de viool allerhande andere muziekinstrumenten dient na te bootsen. Zijn Hortulus Chelicus leidt de luisteraar rond in de hemelse tuin van de viool. De muziek werd gedrukt in Mainz, maar in het voorwoord schrijft Walther dat hij, op één van zijn concertreizen, met 'de aanleg van dit tuintje (hortulus)' was begonnen in Amsterdam. De sonate is in Walthers tijd een gebruikelijk genre.

Hoewel zijn werken dezelfde welhaast acrobatische viooltechniek vereisen als die van Biber zijn ze minder traditioneel en meer programmatisch. Daarnaast is hij, blijkens het voorwoord van zijn Hortulus Chelicus, tegenstander van het gebruik van scordatura (afwijking van de normale stemming

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.