muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Johann Jacob Froberger

gedoopt 19-5-1616 Stuttgart, gest. 6 of 7-5-1667 op slot Héricourt bij Montbéliard
Duits organist en componist

Johann Jacob Froberger was de telg van een muzikale familie. Hij kreeg zijn eerste orgellessen van zijn vader en van J.U. Steigleder. In 1637 werd Froberger aangesteld als hoforganist te Wenen. Hij trok nog in hetzelfde jaar naar Rome om zijn muzikale opleiding bij G. Frescobaldi te voltooien.

In 1641 keerde Froberger terug naar Wenen, waar hij zijn vroegere positie als hoforganist opnieuw innam (tot 1645 en van 1653 tot 1657). In de tussentijd ondernam hij enkele concertreizen door Duitsland, Italië, Frankrijk en Engeland.In 1650 was hij in Brussel. Froberger was een uitstekend klavecimbel- en orgelspeler.

Froberger bracht zijn laatste levensjaren door op het slot Héricourt bij Montbéliard, waar hij in dienst stond van hertogin Sibylle von Württemberg, zijn beschermvrouwe, aan wier hof hij na zijn zwerftochten vaak gastvrijheid genoot en waar hij ook stierf. Zij schreef enkele brieven over Froberger aan Constantijn Huygens, uitgegeven in 1874.

Zijn orgelwerken werden pas in 1693 en 1696 gedrukt: Orgeltokkaten, Kanzonen, Klaviersuites.

Hij was de eerste die de suite de vaste volgorde gaf van Allemande, Courante, Sarabande, Gigue.

Tijdens zijn reizen leerde hij alle stijlen van Europa kennen, maar steeds behoudt zijn orgelmuziek naast een eigen karakter dat van zijn leermeester Frescobaldi, met wie hij o.a. de tempowisseling gemeen heeft.

Zijn composities voor klavecimbel staan onder invloed van de Franse tijdgenoten en zijn veel levendiger.

Hoewel hij nooit een kring van leerlingen heeft gevormd, heeft zijn werk grote invloed uitgeoefend op de latere Noordduitse school, ook op de jonge Johann Seb. Bach, die Frobergers stukken overschreef uit het muziekboek van zijn broer Johann Christoph.

Hij schreef voornamelijk composities voor orgel en piano, waaronder 25 toccata's, 18 capriccio's, 14 ricercares, 8 fantasieën, 6 canzones en 30 suites.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.