muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Johann Hieronymus Kapsberger

Johann(es) Hieronymus Kapsberger (ook: Giovanni Girolamo of Giovanni Geronimo Kapsperger), geboren Venetië 1580, gestorven Rome 17-1-1651
Duits-Italiaanse componist en luitvirtuoos

Kapsberger was de zoon van een Duitse edelman en werd in Venetië geboren. Hij was niet alleen een virtuoos op de luit, alsook op de theorbo en de chitarrone. Al op zijn vierentwintigste publiceerde hij zijn Libro primo d'intavolatura di chitarrone (1604). In 1610 ging Kapsberger naar Rome, waar hij in dienst trad van de Paus en onder de naam 'Giovanni Geronimo Tedesco della Tiorba' snel naam maakte.

Kapsberger schiep werken voor verscheidene bezettingen, waaronder solowerken voor de luit, symfonieën en aria's, solowerken voor de chitarrone, maar ook vocale werken waaronder missen en oratoria. Bij zijn tijdgenoten stond Kapsberger als componist in hoog aanzien en werd met Claudio Monteverdi vergeleken.
Hij componeerde talrijke werken voor de luit en de chitarrone die alleen in handschrift bestaan en nog steeds ongepubliceerd zijn gebleven.

Kapsbergers muziek is het meest bekend om zijn buitenissige ritmes en stimulerende melodie, kwaliteiten die het duidelijkst tot uiting komen in zijn dansmuziek. Samen met Alessandro Piccinini, was Kapsberger een van de voornaamste componisten van luitmuziek in zijn tijd en was zeer belangrijk voor de bevordering van het instrument. Hij publiceerde belangrijke verzamelingen in tabulatuur.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.