muziekbus
Dit artikel is 19-12-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Johann Heinrich Schmelzer

Schmelzer (von Ehrenruff) Oostenrijks violist en componist, geboren ca. 1623, gestorven Praag 1860

Het is niet bekend van wie Johann Heinrich Schmelzer muzikaal onderricht gehad heeft en ook niet wanneer hij in Wenen arriveerde. in 1635-36 begon hij aan de hofkapel (waarschijnlijk als violist). Op 1 oktober 1649 werd Schmelzer officieel eerste violist in het hoforkest.

In 1658 was hij leider van de instrumentale muziek in het gevolg van Leopold I, ter gelegenheid van diens kroning. Zijn nauwe band met de keizer bracht Schmelzer vooral financieel voordeel, maar maakte hem ook tot muzikaal raadgever, die de keizer bij zijn composities hielp. In 1665 werd Schmelzer benoemd tot balletcomponist. Sommige van deze balletmuziek werd gebruikt als divertissement in de opera's van Antonio Cesti en Antonio Draghi.

Op 13 april 1671 werd Schmelzer vice-kapelmeester in de hofkapel van Leopold I. In 1673 werd hij door de keizer in de adelstand verheven en kreeg de bijnaam von Ehrenruff. Op 24 november 1679 werd hij kapelmeester.

Johann Heinrich Schmelzer was invloedrijk in de ontwikkeling van de suite en zijn Sonatae unarum fidium (1664) was de eerste publicatie in de Duitssprekende landen, die alleen sonates voor viool en continuo bevatte.

Schmelzer componeerde balletmuziek, instrumentale en vocale composities en vioolsonates.Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.