muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Johann Gottlieb NaumannJohann Gottlieb Naumann geboren 17 april 1741 in Blasewitz bij Dresden, gestorven 23 oktober 1801 in Dresden
Duits componist

Zijn eerste muziekonderwijs kreeg Johann Gottlieb Naumann aan de Kreuzschule in Dresden. In 1758 ging hij naar Italië, waar hij eerst van G. Tartini in Padua les had, vanaf 1762 van Padre Martini in Bologna en daarnaast van Johann Adolf Hasse in Venetië.

Op aanbeveling van Hasse solliciteerde Naumann naar een aanstelling aan het hof van Dresden, waar hij in de herfst van 1764 tot tweede kerkcomponist werd benoemd. Een jaar later werd hij bevorderd tot kamercomponist.

Na langdurig door Italië te hebben gereisd werd Naumann in 1776 bevorderd tot kapelmeester van de keurvorst van Saksen. Een jaar later accepteerde hij een aanbieding om de hofkapel te hervormen en de operahuizen van Stockholm en Kopenhagen te organiseren.

In 1786 keerde hij na een korte carrière als operadirigent in Kopenhagen weer terug naar Dresden en werkte daar - onderbroken door een oponthoud in Berlijn - tot aan zijn dood als dirigent en kapelmeester.

Johann Gottlieb Naumann werd reeds tijdens zijn leven zeer gewaardeerd als componist, dirigent en muziekorganisator. Hij schreef eenentwintig opera's, vijftien oratoria, cantates, kamermuziek, liederen en kerkmuziek, o.a. missen, pslamen, offertoria, vespers, een magnificat en een Te Deum.
Vele van zijn werken kunnen gelden als een prototype van de stijl der Empfindsamkeit en de vroege Duitse romantiek.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.