muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Johann Gottfried Muthel

Johann Gottfried Müthel geboren Mölln, bij Hamburg 17 januari 1728, gestorven Riga 14 juli 1788
Duits componist

Johann Gottfried Müthel heeft altijd een kleine, maar zekere rol gespeeld in de muziekhistorie, vanwege zijn gebruik van het woord fortepiano, het eerst gedocumenteerde gebruik van deze term is in de titel van zijn Duetto fur 2 Clavier, 2 Flugel, oder 2 Fortepiano (1771).

Johann Gottfried Müthel was de vijfde van negen kinderen (zes jongens en drie meisjes). Zijn vader Christian Caspar (1696-1764), was organist en een vriend van Georg Philipp Telemann. Op zijn 6de jaar kreeg Müthel muziekles van zijn vader, eerst op het klavier, later op de viool en de fluit. Nadat hij zijn studie bij zijn vader voltooid had, ging Muthel uitvoering en compositie studeren bij Johann Paul Kunzen (1696-1757), een leerling van Christian Rau en Johann Kuhnau, in Lübeck.

In 1747, op zijn 19de jaar, werd Müthel kamer musicus en organist aan het hof van Hertog Christian Ludwig II (1683-1756) in Mecklenburg-Schwerin. Zijn voorganger was zijn oudere broer Anton Christian (1725-1773), zijn opvolger in 1753, werd zijn jongere broer Ernst Gottlieb (1703-1765). Aan het hof van Mecklenburg stond de sociale positie van de organist op de 20ste rang, samen met de hofschilder en de tuinman, een stap hoger dan de boswachter en de dansmeester, maar een rang lager dan de hof- trompetspeler en drummer.

In mei 1750 gaf de Hertog Mütheleen jaar vrij, opdat hij kon gaan studeren bij Johann Sebastian Bach in Leipzig. Hoewel hij bij de familie Bach in huis woonde, was zijn studie bij de meester van de Barok van korte duur, aangezien Bach drie maanden na Muthel's aankomst stierf.
Müthel wordt vaak genoemd als Bach's laatste leerling en zat aan diens sterfbed.

Voordat Müthel terugkeerde naar Mecklenburg-Schwerin, gebruikte hij zijn resterende vrije tijd om te reizen en andere componisten te ontmoeten. Hij ging naar Naumberg, waar hij korte tijd bij een schoonzoon van Bach, Johann Christoph Altnikol (1719-1759), studeerde.

In de zomer van 1751 trok hij naar Dresden en leerde daar de componist Johann Adolf Hasse kennen. Van Dresden ging Müthel naar het hof van Frederik de Grote in Potsdam en Berlijn, waar hij bevriend raakte met C.P.E. Bach. Zij zouden hun leven lang vrienden blijven en schreven elkaar regelmatig brieven.

In 1753 verliet Müthel Mecklenburg-Schwerin om naar Riga in Letland te vertrekken, waar hij zich bij zijn broer Anton Christian voegde, nu een advocaat en procureur-generaal van het Hoogste Gerechtshof in Riga. Een andere broer de theoloog Gottlieb Fredrich (1735-?), verhuisde ook naar Riga in 1758.

In 1756 verschenen voor het eerst composities van Müthel in druk, een aantal werken voor klavier. Slechts een handjevol werken van de componist werd tijdens zijn leven gepubliceerd, de laatste was de Duetto in 1771. Muthel's bekwaamheid als organist, bezorgde hem de post aan de kathedraal van St. Peter in Riga en hij behield deze post van 1767 tot aan zijn dood in 1788.

Hoewel Müthel buiten Riga nauwelijks bekend was, verwierf hij het respect van de eminente Engelse muziekgeleerde, Charles Burney. Burney vermeldde Müthel verscheiden malen, altijd gunstig, in The Present State of Music in Germany, the Netherlands and United Provinces (1773, 1775) en A General History of Music (1776).

Müthel was samen met C.P.E. Bach representatief voor de Sturm und Drang compositie-stijl van Duitse muziek uit het midden van de 18de eeuw, zowel in zijn muziek als in zijn levensstijl.

Bron: www.hoasm.org

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.