muziekbus
Dit artikel is 23-08-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Johann Friedrich Reichardtgeboren 25.11.1752 in Königsberg /Oost Pruisen, gestorven 27.6.1814 in Giebichenstein in de buurt van Halle/Saale
Duits componist, auteur van muziekliteratuur en muziekcriticus

Glasharmonika (Thomas Bloch) & UANL Symfonie orkest/Rondeau van J.F. Reichardt

Naast zijn rechten en filosofiestudie in Königsberg en Leipzig studeerde Johann Friedrich Reichardt ook muziek bij de cantor van de Thomaskerk in Leipzig, Johann Adam Hiller, en bij een cantor uit Dresden, G.A. Homilius. Na zijn studie in Leipzig reisde hij van 1771 tot 1774 door heel Duitsland.

Als opvolger van Agricola, was Reichardt van 1775 tot 1794 kapelmeester en componist aan het hof van de Pruisische koning Frederik II, in Potsdam.

Reichardt was een man van hoge beschaving; hij voerde in Berlijn de 'Spiritual Konzerte' in (speciaal voor noviteiten), waarvoor hij analyserende programmatoelichtingen schreef. In 1782 maakte Reichardt een reis door Italië en in 1785 naar Londen en Parijs. In Parijs kreeg Reichardt de opdracht een opera te componeren.

Vanaf 1786 ontwikkelde hij nauwere banden met Johann Wolfgang von Goethe, Johann Gottfried Herder, Friedrich Schiller en Johann Georg Hamann. Pogingen om voet aan de grond te krijgen in Parijs faalden, hij werd echter wel geïnspireerd door de revolutionaire ideeën.

Na de verschijning van zijn Vertrauten Briefe (1792), werd Reichardt in 1794 vanwege zijn revolutionaire ideeën uit zijn ambt als hofkapelmeester ontheven en moest hij Berlijn verlaten, niettegenstaande zijn verdienstelijk werk in deze stad. Daarna verbleef hij eerst in Hamburg, waar hij de krant Frankreich uitgaf en vervolgens vanaf 1794 woonde hij in Giebichenstein vlakbij Halle.
In 1796 werd hij gepardonneerd voor zijn steun aan de Franse revolutie en benoemd tot directeur van de saline (zoutmijn) in Halle. Van daaruit reisde hij vaak naar Berlijn en voerde verscheidene van zijn opera's uit.

Begin 1808 werd hij de hofkapelmeester van Jérôme Bonaparte in Kassel. Die positie bekleedde hij nauwelijks een jaar. Al in november van dat jaar vertrok hij naar Wenen, waar hij Ludwig Van Beethoven en Joseph Haydn bezocht. In 1809 keerde hij terug naar zijn landgoed in Giebichenstein. Dat landgoed was sinds 1794 in zijn bezit.

De componist, die vriendschappelijke banden onderhield met Goethe, Tieck, Brentano en Eichendorff, wordt gezien als één van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Berliner Liederschule.
Hij schreef meer dan duizend liederen die gekenmerkt worden door een strenge couplet-opbouw en een sobere harmoniek.
Reichardt is de schepper van het 'Liederspiel' (de zogenaamde "liederspelen", een variant van het Singspiel), een populaire variant van de operette. Daarnaast componeerde hij opera's, orkestwerken, veertien pianoconcerten en kamermuziek. Reichardt was zeer bevriend met Goethe , van wiens teksten hij 128 liederen, oden en balladen componeerde.

Werk: Singspiele: Claudine von Villabella, Erwin und Elmire, Jeru und Bätely (deze 3 op teksten van Goethe); Liederspiele: Liebe und Treue, Kunst und Liebe, Liebe und Frieden; verder treurmuziek; verschillende opera's; een Passion; symfonieën; concerten; 11 vioolsonates; 17 pianosonates; Geschriften: Briefe eines aufmerksamen Reisenden, die Musik betreffend (2 delen, 1774-76), Über die dtsche komische Oper (1774), Georg Friedrich Händels Jugend (1785), Vertraute Briefe aus Paris (3 delen 1804-05), Vertraute Briefe geschrieben auf auf einer Reise nach Wien 1808-09 (1810).

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.