muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Johann David Heinichen

Johann David Heinichen geboren Krössuln (bij Weissenfels) 17-4-1683, gestorven Dresden 15-7-1729
Duits componist en muziektheoreticus

Heinichen was zowel student als assistent bij Kuhnau aan de Thomasschule van Leipzig.

In 1702 ging hij rechten studeren aan de universiteit van Leipzig, zijn graad behalend in 1706. Daarna had hij enige tijd een advocatenpraktijk in Weissenfells. In Weissenfells kwam hij in contact met de kapelmeester Johann Phillip Krieger (1649-1725) - die beschouwd werd als een van de grote componisten van die tijd, in het bijzonder van opera's en cantates - en zijn assistent Grünewald. In 1711 dirigeerde Krieger een cantata van Heinichen in Weissenfels. Een andere belangrijke componist die hij daar ontmoette was Reinhard Keiser (1674-1739), die muziekdirecteur van Hamburg was

In 1709 keerde Heinichen terug naar Leipzig, waar hij opera dirigent werd, alsook een collegium musicum leidde.

In 1710 reisde hij naar Italië waar hij veel succes had in Venetië als operacomponist. In Rome was hij enige tijd leraar van Prins Leopold van Anhalt-Cöthen.

In 1717, nog tijdens zijn verblijf in Italië, werd hij aangesteld als leider van de hofkapel te Dresden in dienst van Prins Frederik August van Sachsen, een functie die hij tot zijn dood zou houden.

Hoewel Heinichens oeuvre uit een grote verscheidenheid van wereldlijke muziek en kerkelijke muziek in vocale- en instrumentale muziek bestaat, is hij het meest bekend om zijn in 1711 verschenen leerboek voor de generale bas Der Generalbass in der Composition.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.