muziekbus
Dit artikel is 12-12-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Johann Baptist Schenk

Oostenrijks componist, geboren Wiener Neustadt 30 november 1753, gestorven Wenen 29 december 1836

Johann Baptist Schenk werd eerst als koorknaap in zang opgeleid en als jongen componeerde hij al en werd hij bedreven op verscheidene instrumenten, de viool, het toetesenbord en het blaasinstrument.

In 1773 ging Schenk compositie studeren bij Georg Christoph Wagenseil.

In de jaren 1780 werd Johann Schenk een vruchtbaar componist van incidentele muziek voor toneelstukken en muziek voor Singspiele voor verschillende Weense theaters, waaronder het Schikaneder's Freihaus-Theater auf der Wieden. Ook zijn symfonieën kenden veel succes in zijn tijd.

In 1796 werd Schenk als muziekdirecteur van de Auerspergschen Kapelle aangesteld en schreef hij voor hoftheaters. Zijn grootste succes het Singspiel Der Dorfbarbier ging in dit jaar in première.

Na 1802 schreef Schenk geen podiumwerken meer, hij concentreerde zich vooral op lesgeven en op het componeren van vocale en koorwerken. Hij was goed bevriend met Mozart.

Schenk was een bekend muziekleraar te Wenen en in 1793 was hij heimelijk contrapunt- en compositieleraar van Beethoven, toen deze onvoldaan was over het muziekonderricht van Haydn.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.