muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Johann Adolf Hasse

Johann Adolph Hasse geboren 25-3-1699 Bergedorf bij Hamburg, gestorven 16-12-1783 Venetië
Duits componist

Als vijftienjarige jongen vertrok Hasse naar Hamburg om zang te studeren tussen 1714-1717.
In 1718 werd hij op aanbeveling van Johann Ulrich König, toen privé-sectretaris en dichter aan het Saksische hof in Dresden, aangesteld als tenor bij het Hamburg opera gezelschap.
Het was ook König die hem aanbeval als tenor van de opera in Brunswijk, waar hij zong in opera's van Schürmann, Conti and Caldara. Hier werd ook in de zomer van 1721 Hasse's allereerste opera Antioco uitgevoerd, waarin hijzelf de titelrol zong en Schürmann de rol van Seleuco.

Hasse ging in 1722 naar Napels, waar hij studeerde bij o.a. Nicola Porpora en Alessandro Scarlatti. Na zijn studie werd hij in Italië beroemd met zijn opera Sesostrate (1726).
In 1727 werd hij kapelmeester in Venetië van het conservatorium 'degli Incurabili'.

In 1730 trouwde Hasse met de Venetiaanse zangeres Faustina Bordoni, nadat zij een hoofdrol had gezongen in zijn eerste belangrijke werk de Artaserse.

In 1731 was hij gastcomponist en gastdirigent in Dresden en in 1733 werd hij dirigent en componist aan het hof van August II in Dresden.

Vanaf 1733 was hij 30 jaar in dienst van het hof in Saksen. Samen met zijn vrouw bleef hij echter buitenlandse reizen maken naar Rome, Turijn, Venetië, Bologna, Napels, Warschau, Parijs, Londen (waar hij niet tegen Handel op kon) en andere steden als Berlijn.

Bij de opheffing van de opera in 1763, door Frederik de Grote ontslagen, vestigde Hasse zich van 1764-73 in Wenen, waar hij hofoperacomponist en kapelmeester was.

In 1773 verhuisden Hasse en Faustina naar Venetië, waar zijn vrouw acht jaar later en hijzelf tien jaar later stierf.

Als componist van Italiaanse opera's (laat-Napolitaanse stijl) heeft Hasse zijn gehele leven opgang gemaakt.

Johann Adolf Hasse componeerde 81 opera's, 13 intermezzi, talrijke concerten, 17 cembalosonaten, cantates en 11 oratoria (38 van zijn opera's, 2 van zijn oratoria en 6 van zijn cantates zijn op teksten van Metastasio geschreven). Het grootste deel van zijn kerkmuziek die o.a. missen, psalmen, motetten, hymnen en litanieën omvat, componeerde Hasse voor de katholieke kerk van het hof in Dresden.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.