muziekbus
Dit artikel is 14-09-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Johann Adam ReinkenJohann Adam (Jan Adams) Reincken (Reinken, Reinike), Duits componist en organist van Nederlandse afkomst, geboren Wilshausen, Elzas 27 april 1623 volgens Johann Matheson, wordt tegengesproken door het feit dat hij op 10 december 1643 werd gedoopt in zijn geboorteplaats Deventer, gestorven Hamburg 24 november 1722

In 1654 verhuisde Johann Adam Reincken naar Hamburg, waar hij drie jaar lang compositie en orgel bij Heinrich Scheidemann aan de Sankt Katharinenkirche studeerde. In 1657 werd Reinken benoemd tot organist van de Berghkercke in Deventer en keerde vervolgens in 1658 terug naar Hamburg als Scheidemann's assistent. Toen Scheidemann stierf werd Reincken in 1663 zijn opvolger als organist aan de Sankt Katharinenkirche, een positie die hij tot aan zijn dood behield.

Reinken was goed bevriend met Buxtehude, zoals onder meer te zien is op een schilderij van Johannes Voorhout, waarop zij samen afgebeeld staan in een huiselijke muzikale scene.

In 1678 was Reinken medeoprichter van de Hamburgse opera. Reincken behoorde tot de grootste organisten van de Noord-Duitse orgelschool en werd zeer gewaardeerd door Johann Sebastiaan Bach, die vele malen van Lüneburg naar Hamburg reisde om hem te horen.

Zijn orgelcomposities zijn uitstekend voor het instrument geschreven, maar lijden onder een te grote uitvoerigheid; hiervan is de koraalfantasie An den Wasserflüssen Babylons vooral bekend gworden. Behalve twee korralfantasieën en een toccata voor orgel, componeerde Reincken Hortus Musicus voor twee violen, altviool en bas en variaties voor klavier over Schweiget mir vom Weiber nehmen. Van de Hortus musicus (Hamburg, 1687) maakte J. S. Bach klavier arrangementen (BWV 954, 965, 966).

Reinken overleed in 1722.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.