muziekbus
Dit artikel is 03-11-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Johan Helmich Roman

Zweeds componist, violist en dirigent, van Finse afkomst, geboren Stockholm 26 oktober 1694, gestorven op zijn landgoed Haraldsmåla, bij Kalmar 19 oktober 1758

Johan Helmich Roman werd ook wel de "Vader van de Zweedse Muziek" of de "Zweedse Händel" genoemd.

Roman kreeg al vroeg een opleiding in muziek. Zijn vader vader was lid van het hoforkest en op zevenjarige leeftijd trad Roman op als violist voor het hof. Op zijn zestiende jaar werd hij een permanent lid van het hoforkest.

Johan Helmich Roman verbleef van 1715 tot 1721 in Engeland, waar hij generale bas en compositie studeerde bij Johann Christoph Pepusch en Attilio Ariosti in Londen. Ook ontmoette hij daar Francesco Geminiani en George Handel, van welke laatste hij de muziek zeer bewonderde.

Roman keerde terug naar Zweden waar hij in 1721 benoemd werd tot vice-Hofkapelmeester en 1929 tot hofkapelmeester. In deze hoedanigheid leverde hij grote pedagogische prestaties en organiseerde hij de eerste openbare concerten (voor het gewone publiek) in Stockholm. Tijdens deze concerten introduceerde Roman het werk van veel van de belangrijkste componisten van zijn tijd waaronder Händel.

Van 1735 tot 1737 reisde Roman voor de tweede maal naar het buitenland en maakte een uitgebreide tournee door Europa. Tijdens deze Europese reis verbleef hij in Engeland, Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en Italië.

Roman deed veel voor het gebruik van Zweeds in gewijde teksten en had een beslissende invloed op de ontwikkeling van een onafhankelijke Zweedse traditie in de schrijfwijze van zowel de kerkelijke als de wereldlijke vocale muziek.

Voorts was Roman behalve componist een virtuoos violist, een hoboïst en dirigent. Zijn bekendste compositie is de Drottningholmsmusiken (1744) een grote suite die bestaat uit een collectie van 24 korte stukken, variërend in lengte van 1 tot 6 minuten. Roman schreef deze muziek voor de trouwerij in augustus 1744 van de kroonprins Adolf Fredrik (Adolf Frederick) van Zweden en zijn bruid Lovisa Ulrika (Louisa Ulrika) van Pruisen. Het huwelijk vond plaats in Drottningholm.

Roman's werk omvat suites, soloconcerten, symfonieën, kamermuziek en kerkmuziek. Zijn 12 fluitsonates zijn zeer bekend.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.