muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Johan Duijck

Johan Duijck geb. 1954 te Brugge
Belgisch componist

Johan Duijck studeerde eerst aan het stedelijk conservatorium te Brugge en voltooide zijn pianostudies aan de Koninklijke conservatoria van Gent en Brussel. Hij behaalde talrijke eerste prijzen en hogere diploma's voor piano en kamermuziek. Hij is gegradueerde van de internationale befaamde Muziekkapel Koningin Elisabeth. Zijn belangrijkste leraren waren Robert Steyaert (piano), Peter Cabus (compositie) en Làszló Heltay (directie).

In 1994 stichtte hij, in opdracht van de Europese Federatie van Jonge Koren, het 'European Youth Choir', waarvan de koorleden uit dertig landen worden geselecteerd.
Duijck wordt veelvuldig uitgenodigd als gastdirigent bij geronommerde ensembles en is een veelgevraagd docent en jurylid op internationale koorfestivals en directiecursussen.
In 1999 werd Johan Duijck dirigent van het Vlaams Radio Koor, het Academy of Saint-Martin-in-the-Fields Chorus te Londen en het Gents Madrigaalkoor.

Hij is regelmatig gastdirigent bij gerenommeerde ensembles als het Orquesta Sinfónica Real de Sevilla (E), het Dartington Festival Orchestra (GB), het Deens Radio Koor (Kopenhagen), het Koor van de Spaanse Radio en Televisie (RTVE - Madrid), het Iers Nationaal Kamerkoor (Dublin).
Begin 2002 werd Johan Duijck benoemd tot Chorus Master van het Academy of Saint-Martin in the Fields Chorus te Londen. Hij blijft echter ook dirigent van het VRK.

Ook op pedagogisch gebied geniet Johan Duijck een uitstekende reputatie: als professor aan het Koninklijk Conservatorium te Gent en aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth gaf hij reeds talloze studenten een artistieke vorming in piano en koordirectie. Hij is directeur van de academie voor koordirectie van de 'Euskalerriko Abesbatzen Elkartea' (Spaans Baskenland).

Als componist legt Johan Duijck zich bij voorkeur toe op piano- en koormuziek. Zijn composities Alma de la música en The well-tempered pianist verwierven internationale erkenning.
Naast het dirigeren en componeren beleeft Johan Duijck enorm veel vreugde aan zijn eerste grote liefde: de piano. In zijn recitals wisselt hij de meesterwerken uit de literatuur af met vergeten parels en originele vondsten.

Bronnen: gmk.be/ned/curr/jdcurr.htm
www.muziekcentrum.be


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.