muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Johan de MeijJohan de Meij geboren Voorburg 23-11-1953
Nederlands trombonist, dirigent en componist

Johan de Meij studeerde directie bij Rocus van Yperen en vanaf 1979 bij Jan van Ossenbruggen en trombone bij Arthur Moore aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Naast het componeren is Johan de Meij als musicus op diverse terreinen actief. Als trombonist maakt hij deel uit van onder andere Orkest De Volharding en The Amsterdam Wind Orchestra, en is hij vaste remplaçant bij het Radio Kamer Orkest. Bovendien is hij een veelgevraagd dirigent: hij leidde concerten en seminars in vrijwel alle Europese landen en trad op in Japan, Brazilië en de Verenigde Staten.

Zijn muziekuitgeverij Amstel Music in Amsterdam geeft uitsluitend eigen composities uit. De Meij verwierf zich in korte tijd een internationale reputatie als arrangeur en componist van werken voor blaasorkest. Zijn oeuvre omvat bewerkingen van filmmuziek en arrangementen van zowel klassieke werken als amusementsmuziek.

Symphony no. 1 The Lord of the Rings, gebaseerd op Tolkien's gelijknamige bestseller, is de eerste grote compositie voor harmonieorkest van de Meij, en werd in 1989 bekroond met de prestigieuze Sudler Composition Award.
In 1999 won Casanova in Italië de 1e prijs in de Internationale Compositiewedstrijd van Corciano (1999). In het jaar 2000 won Johan de Meij met zijn werk The Red Tower The Oman International Prize for Wind Band.

Werk: het symfonisch gedicht Loch Ness (1989), Pentagram voor fanfare (1990); Aquarium (1991); Symphony no. 2 The Big Apple (1993) naar aanleiding van een bezoek aan New York, T-bone Concerto (1996) voor trombone en harmonieorkest; Casanova (voor cello en harmonieorkest) (2000), The Venitian Collection (2002), Klezmer Classics for wind orchestra, The Wind in the Willows, Symphony No. 3 Planet Earth (2006).

Bron: www.donemus.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.