muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Joe Hunter

Afro-Amerikaanse pianist, geboren 1927, Jackson, Tennessee, overleden 2 februari 2007.

Muzikale invloeden: Art Tatum, Sergei Racmaninov, Nat King Cole.
Grootste hits: Heat Wave, Pride And Joy, Come And get These Memories

Joe Hunter behoorde tot die kern van muzikanten die in de jaren '60 het platenlabel Motown groot maakte. Hunter was de eerste leider van de studio-band van Motown: de 'Funk Brothers'.

Joe Hunter ruilde in 1958 Hank Ballard and the Midnighters in om voor Berry Gordy te gaan werken. Als echte boogie-woogie drukte de pianist op de eerste opnamen duidelijk zijn eigen blues stempel. Gedurende deze periode, waarbij de muziek en het aantal instrumenten overzichtelijk waren, maakte Joe tevens ter plekke de mooiste arrangementen.
Zijn meest favoriete en pijnlijke herinnering aan zijn samenwerking met Berry Gordy voert hem terug naar zijn medewerking aan de Way Over There sessie voor de Miracles. Maar liefst 32 keer moesten de studiomuzikanten de song over doen. Nadat Berry Gordy tevreden de studio verlaten had, wiste een technicus per ongeluk de tape.

Eind 1963 verliet hij Motown waar hij werd vervangen door Earl Van Dyke maar zijn invloed bleef doorklinken in vele latere opnamen.

2 februari 2007 overleed Joe Hunter. Volgens de site van Detroit News leed de pianist aan diabetes. Hij werd dood aangetroffen in zijn woning. Hoewel hij inmiddels de 70 ruim was gepasseerd, trad Joe nog steeds op in Detroit en omgeving.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.