muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Joaquin Nin

Joaquin Nin (y Castellanos)Joaquin Nin geboren Havana 29 september 1879, gestorven Havana 24 oktober 1949
Cubaanse componist, pianist en musicoloog

Joaquin Nin was van wezenlijk belang voor het behoud van de vroege Spaanse muziek. Nin componeerde slechts een bescheiden aantal werken, voornamelijk liederen. Hij was echter redacteur van verscheidene belangrijke bundels oude Spaanse muziek, in het bijzonder uit de Spaanse barok. Nin was een zeer toegewijde kunstenaar en kreeg tijdens zijn leven hoge onderscheidingen.

Joaquin Nin werd als kind meegenomen naar Spanje. Na zij studies in Barcelona, ging hij in 1902 naar Parijs om zijn piano-studies bij de Pools-Duitse componist en pianist Moritz Moszkowski voort te zetten. Voorts studeerde hij contrapunt en compositie aan de Schola Cantorum bij Vincent d'Indy. In 1905 werd Nin benoemd tot pianoleraar aan dat instituut en in 1908, toen hij naar Berlijn vertrok, kreeg hij een ere-professoraat. Joaquin Nin werkte van 1908 tot 1910 in Berlijn.

In 1910 keerde Nin terug naar Havana, waar hij een concertvereniging en een periodiek muziektijdschrift begon. Hierna maakte Nin als pianist tournees door Europa en Zuid-Amerika. In 1939 werd een lange periode in Europa afgebroken door de Tweede Wereldoorlog. Uiteindelijk keerde hij terug naar Cuba, waar hij in 1949 overleed.

Joaquin Nin was een groot vertolker van de werken van Bach, zowel als van oude en moderne Spaanse werken. Zijn eigen composities werden beïnvloedt door de Spaanse barok en het Franse impressionisme.

Joaquin Nin was de vader van onder meer de componist, pianist en dirigent Joaquin Maria Nin-Culmell.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.