muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Joan Berkhemer

Joan Berkhemer studeerde orkestdirectie in Parijs bij Léon Barzin en Jean Fournet. Zijn debuut in 1995 bij de Italiaanse Opera Amsterdam met 'Cavelaria Rusticana' en 'I Pagliacci' was opmerkelijk succesvol. Uitnodigingen volgden van Concerto Rotterdam, het Noordhollands Philharmonisch Orkest, het Nederlands Balletorkest en Holland Symfonia. In 1999 werd Berkhemer benoemd tot chef-dirigent van het Zeeuws Orkest.

Berkhemer is een bevlogen musicus die op een persoonlijke manier anderen weet te inspireren. Hij dirigeerde symfonisch repertoire uit de klassieke tijd, de romantiek, de laatromantiek en de twintigste eeuw, kortom van Mozart en Beethoven tot Stravinsky en Bernstein.

Jaarlijks dirigeert Joan Berkhemer in het Amsterdams Concertgebouw het Holland Symfonia tijdens door hem samengestelde en gepresenteerde educatieve projecten.

Berkhemer heeft veel affiniteit met opera en tijdens het Zeeland Nazomer Festival dirigeerde hij 'I due Foscari' van Verdi, terwijl hij bij het Off-Holland Festival de muzikale leiding had bij 'Savitri' van Holst en 'Combatimento di Tancredi e Clorinda' van Monteverdi. Samen met bariton Jan Derksen reconstrueerde hij de Nederlandse stomme operafilm uit 1917 'Gloria Transita' van Johan Gildemeier, waarbij vier solisten 'lipsynchroon' meezongen met de sterren van het witte doek. Twee zeer succesvolle uitvoeringen hiervan vonden plaats in 1999, bij de afsluiting van het filmfestival van Vlissingen.

Als violist heeft Berkhemer een internationale reputatie. Hij maakte als solist en kamermuziekspeler concertreizen over de gehele wereld en trad op met orkesten als het Koninklijk Concertgebouw Orkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Nederlands Kamerorkest en alle radio-orkesten.

Naast optredens als dirigent en violist is Berkhemer ook actief als componist. Hij schreef orkestwerken, twee vioolconcerten, kamermuziek, liederen, een operette, werken voor strijkorkest, muziek voor TV en film en, ter gelegenheid van het Michiel de Ruyter herdenkingsjaar in 2007, een cantate over de laatste zeeslag van Michiel de Ruyter voor bariton, mannenkoor en orkest met tekst van Marita Mathijsen.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.