muziekbus
Dit artikel is 29-07-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Joachim RaffDuits componist, Joseph Joachim Raff geboren 27 mei 1822 in Lachen bij Zürich, gestorven 24 of 25 juni 1882 in Frankfurt am Main

Raff's vroege opleiding volgde hij in Wiesenstetten, in Württemberg, gevolgd door een opleiding als leraar aan het Jezuïtengymnasium in Scwyz, waar hij prijzen won voor Latijn, Duits en wiskunde. Daarna werd hij schoolmeester, terwijl hij hard aan zijn privé muziekstudie werkte.

Zijn muzikale kennis verwierf Joachim Raff als autodidact. Hij stuurde enkele pianocomposities naar Felix Mendelssohn Bartholdy om ze door hem te laten bekijken. Deze vroeg hem vervolgens om bij hem te komen studeren. De plotselinge dood van Mendelssohn verhinderde dit. Mendelssohn zorgde er wel voor dat zijn eerste pianocomposities in 1844 werden uitgegeven bij Breitkopf en Härtel.

In 1845 wandelde Raff naar Basel om Liszt te horen spelen, waarop hij deze begeleidde tijdens zijn concerttournee. Hierna werkte hij als muziekrecensent in Keulen.

Daarna verhuisde Raff naar Stuttgart, waar hij bevriend raakte met Hans von Bülow en Mendelssohn. Waarop Raff het aanbod van Mendelssohn om bij hem in Leipzig te komen studeren aannam. Von Bülow nam ondertussen Raff's concertstuk voor piano en orkest op in zijn repertoire, wat van grote betekenis was voor zijn reputatie.

In 1847 werd hij met hulp van Liszt arrangeur voor een muziekuitgever. In 1850 volgde hij Liszt naar Weimar en werkte tot 1853 als diens assistent en hielp hem onder meer bij het instrumenteren van zijn symfonische gedichten. Hij werd hier medewerker aan de Neue Zeitschrift für Musik, het blad van de Neu-Deutschen.

Tijdens zijn leven werden van zijn opera´s König Alfred en Dame Kobold opgevoerd. Zijn kamermuziek (vooral pianocomposities) trok een tijd lang de aandacht. De lichte toets en de gemakkelijke welluidendheid van Raff's composities zijn een verklaring van zowel het tijdelijke succes als van de volkomen vergetelheid waarin zijn composities zijn geraakt. Alleen één van zijn stukken, de Cavatine voor viool en piano, wordt tegenwoordig nog met enige regelmaat uitgevoerd, soms als een encore.

Na 1856 werd Raff In Wiesbaden een gezocht pianoleraar.

Van 1877 tot aan zijn dood was Joachim Raff directeur van het Hoch Conservatorium in Frankfurt, waar hij erin slaagde Clara Schumann als pianolerares aan te trekken toen het instituut opende in 1878. De enige vrouw met zo'n baan. Twee jaar later werden andere vrouwen benoemd en er kwam een klas voor vrouwelijke componisten, de eerste in heel Duitsland. Raff bleef in Frankfurt tot aan zijn dood in 1882.

Raff, die een aanhanger was van de Neudeutschen Schule, componeerde o.a. opera's, oratoriums, koorwerken, symfonieën, concertstukken, kamermuziek, viool- en pianostukken evenals liederen en duetten.

website: www.naxos.comKlik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.