muziekbus
Dit artikel is 21 10 2016 021:43 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jimi Hendrixeigenlijk Johnny Allen Hendrix, hernoemd tot James Marshall geboren Seattle, Washington 27-11-1942, gestorven 18-9-1970
Amerikaanse rockgitarist

Jimi Hendrix werd geboren als Johnny Allen Hendrix, maar door zijn vader James Al, hernoemd tot James Marshall Hendrix. Hij was een Amerikaan van Afrikaanse, Europese, Cherokee Indiaanse en Mexicaanse afkomst. Een onrustige thuissituatie leidde ertoe dat Jimi veel van zijn jonge jaren bij zijn grootmoeder in Canada verbleef een volbloed Cherokee Indiaan.

De moeder van Jimi Hendrix stierf toen hij 15 jaar was in dezelfde tijd dat hij serieus belangstelling begon te krijgen voor muziek en gitaarspelen. Toen hij twaalf jaar was kreeg hij zijn eerste electrische gitaar, het instrument dat de komende 16 jaar zijn leven vorm gaf.

Toen hij 16 jaar was werd hij van school gestuurd, schijnbaar wegens het in de klas vasthouden van de hand van een blank meisje. Hij speelde in rock'n'roll tienerbands voordat hij op zijn zeventiende vrijwillig het leger in ging.

Na 14 maanden als paratrooper, waarbij hij veel leerde over vallen en vliegen, raakte hij gewond bij een parachutesprong en werd ontslagen. Hij besloot in de muziek te gaan.

De komende vier jaar werkte hij hard door te toeren door de VS, als back-up gitarist voor verschillende R&B bands waaronder onder meer Little Richard, Ike en Tina Turner, Wilson Pickett, de Isley Brothers en King Curtis. Omdat dit niet bij zijn radicale temperament paste werd hij uiteindelijk naar Greenwich Village in New York getrokken, waar hij opnames maakte met de Isley Brothers, Curtis Knight en verscheidene andere artiesten.

In 1965 formeerde hij zijn eerste band, Jimmy James and the Blue Flames. Ze traden op in de clubs in de Village, waar hij opgemerkt werd door andere musici die direct zijn talent herkenden en bericht over deze jonge virtuoos bereikte ex-Animals bassist Chas Chandler. Chas was zo onder de indruk van Jimi's spel dat hij aanbood zijn manager te worden en Hendrix overhaalde met hem mee terug naar Engeland te gaan.

Engeland werd op dat moment, laat 1966, muzikaal overheerst door bands als The Who, The Beatles en Cream met Eric Clapton, Jimmy Page en Jeff Beck als de drie toonaangevende vertolkers op de electrische gitaar.

De Jimi Hendrix Experience werd geformeerd met Noel Redding op basgitaar en Mitch Mitchell achetr de drums en plotseling was daar deze zwarte jongen op het toneel, die dingen deed met zijn gitaar die niet mogelijk waren. Hij kreeg onmiddellijk respect van zijn gelijken en van het publiek. Ze toerden door Europa, waarbij ze publieksrecords braken in de ene na de andere club en darropvolgend een opname contract tekenden.

Een serie singles volgde die allemaal de top tien bereikten. Hey Joe, Purple Haze en The Wind Cries Mary maakten van Jimi Hendrix een ster in Engeland, het toneel zettend voor Monterey.

Jimi's spectaculaire optreden op het Monterey popfestival in 1967, waarbij hij eindigde met zijn brandende gitaar boven zijn hoofd, introduceerde hem opnieuw bij een dolzinnig ontvankelijk publiek en hij werd direct een Amerikaanse beroemdheid.

Vanaf dat moment verkocht hij miljoenen albums in Amerika en zijn optredens waren altijd uitverkocht. Het jaar 1967 was zijn grote jaar, met 2 singles en 2 albums in de Britse hitlijsten en twee albums in de Amerikaanse hitlijsten.

Eenmaal een idool, raakte hij gefrustreerd door de blinde reactie van het publiek. Hij sloeg zijn gitaar in stukken omdat hij vond dat hij zo slecht gespeeld had en merkte dat het publiek er nog enthousiaster over was. De eenzaamheid van de sterstatus leidden tot zijn humeurigheid en soms gewelddadige temperament en hij werd vaak onbenaderbaar voor zelfs zijn beste vrienden.

Gedurende 1968 zat hij in Zweden in de gevangenis, omdat hij een hotelkamer totaal verwoest had. Maar de platen die hij in deze jaren produceerde waren ver vooruit op anderen uit zijn tijd. Are You Experienced? en Axis: Bold As Love hebben de tand des tijds doorstaan.

In 1968 werd Electric Ladyland uitgebracht, waaruit de hits All Along The Watchtower en na zijn dood Voodoo Chile voortkwamen. Het album werd niet goed ontvangen, maar bestaat uit 4 kanten van verbazingwekkend, technisch briljant gitaarwerk en Jimi's verrassende, kleurrijke teksten vol mystieke fantasie.

De Experience gaat uit elkaar in 1969 en Jimi gaat samen met Billy Cox, zijn oude legermaatje, op Woodstock spelen, waar hij zijn politiek getinte Star Spangled Banner speelde en nog één ander nummer, voordat hij het podium afliep omdat het niet lukte. video Purple Haze (live at Woodstock)

Jimi hield zich een tijdje op de achtergrond en formeerde daarna een groepje, wat kort bleef bestaan, met grote rock artiesten als Buddy Miles en Billy Cox. De groep nam één album op in 1970 Band of Gypsies en het werd een enorme hit.

Net nadat hij zijn eigen Electric Ladyland Studios had geopend, keerde hij in augustus 1970 terug naar Engeland, waar hij met hernieuwde energie speelde op het 3rd Isle Of Wight festival, met opnieuw Mitch Mitchell aan de drums.

Hierna volgde een reeks van gebeurtenissen. Hendrix verliet de Isle Of Wight, voor een toernee door Europa. Iets was misgegaan tijdens de toer en Billy Cox de bassist kreeg een zenuwinzinking en werd teruggevlogen naar de VS. Het laatste concert op 14 september werd afgeblazen en Hendrix keerde terug naar Londen.

Op dinsdag 15 september, hij had zichzelf in het Cumberland Hotel geboekt, had hij een afspraak met advocaten die optraden voor zijn concurerende achetrgrondmuzikanten en managers. Hij kwam niet opdagen. De avond daarvoor had hij doorgebracht bij een Duits meisje, Monika Nanneman, in haar flat in de Notting Hill buurt van Londen. Hoewel hij vandaar vertrok om naar naar de zakelijke afspraak te gaan, dook hij vervolgens op in een flat in de buurt van Fulham Road.
Deze flat was van een meisje dat in de Chelsea Drug Store werkte, Lorraine James. Hoe en waarom hij haar flat koos is niet bekend, maar ze beschreef zijn aankomst: "Hij was duidelijk high van de drugs en had veel cannabis bij zich. Hij verkeerde in een verschrikkelijke toestand, bijzonder nerveus." Hij bracht verscheidene uren door aan een munttelefoontoestel in het gebouw. Hij klaagde over zijn achtergrondmuzikanten en zijn financiële zaken. Die nacht zag Lorraine hoe hij met twee Amerikaanse chicks de nacht doorbracht; ze waren er tot vijf uur in de ochtend mee bezig.

Woensdag werd doorgebracht met het zoeken naar drugs, waarbij allerlei huizen in Londen werden bezocht. Hendrix was "buiten zinnen". Eén van de jongens die ze ontmoetten was er zo slecht aan toe, dat hij een paar trappen naar beneden sprong in een trappenhuis. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht met gebroken benen. Terwijl dit allemaal gebeurde, begon Hendrix raar te doen en begon schreeuwend om het huis te rennen.
Donderdag, net als ieder ander zou zijn na het excess van de afgelopen dagen, was Hendrix de hele dag bewusteloos in een flat van een vriendin in de buurt van Fulham. Die avond was het terug naar de normale routine.

De volgende dag vrijdag, zat hij er weer bovenop. Hij belde zijn advocaat in New York, sprak met Chandler over een omslagontwerp voor de nieuwe plaat en boekte een vlucht naar New York om de tapes voor de opname op te gaan halen.

Er was ook een vergadering gepland met één van zijn oude managers, Ed Chaplin, maar Hendrix kwam niet opdagen. Er was een kanttekening: Ed Chaplin, voor het eerst een contract met Hendrix hebbend, werd afgekocht met een deal die hem de rechten op één album in VS gaf, een percentage van de inkomsten en een miljoen dollar.

Er was een andere versie van wat er was gebeurd, namelijk Monika's eigen verslag van de gebeurtenissen. Jimi arriveerde bij haar flat op donderdag 17 september. Wat woensdag gebeurde is niet duidelijk maar ze beschrijft donderdag als een dag die voorbijgaat met boodschappen doen en foto's nemen.

Ze kwamen thuis om ongeveer half negen s'avonds en Monika maakte een maaltijd klaar. Ze deelden een fles wijn, spraken met elkaar en maakten muziek tot ongeveer tien over half twee de volgende ochtend, toen Hendrix zei dat hij weg moest om wat mensen te ontmoeten. Het waren geen vrienden van hem, Monika kon niet mee, maar ze zou hem er naar toe brengen en weer naar huis brengen.
Ze kwam hem weer ophalen tegen een uur of drie. Terug in de flat maakte Monika een sandwich tonijn voor Jimi. Ze gingen naar bed en praatten met elkaar tot 7 uur, toen Monika een slaappil nam en in slaap viel.

Enige tijd later nam Hendrix minstens acht of negen van dezelfde tabletten. Monika werd rond 10.20 uur wakker. Hendrix lag gewoon te slapen. Ze wilde uitgaan om sigaretten te halen, maar net voordat ze wegging zag ze braaksel op Jimi's neus en mond. Ze probeerde hem wakker te maken maar dat lukte niet en ze belde een vriend (waarschijnlijk Chandler) om te vragen wat ze moest doen. Er werd een ambulance gebeld. De ambulance arriveerde ongeveer om 11.20, Hendrix zat rechtop achterin zonder hoofdsteun. Ergens tijdens de volgende 25 minuten voordat ze in het St. Mary Abbot's Hospital aankwamen, stikte Jimi Hendrix in zijn eigen braaksel. Hij werd D.O.A. (death on arrival) verklaard.

De patholoog verklaarde dat er een grote hoeveelheid seconol in Jimi's bloed zat, maar dat hij geen reden had om aan te nemen dat zelfmoord de doodsoorzaak was.

Zijn laatste opname Voodoo Chile, werd uitgebracht na zijn dood en schoot naar nummer 1 in de hitlijsten. Meer dan 300 stuks onuitgebracht materiaal is tevoorschijn gekomen en er is nog meer in aantocht.

Bron: www.hotshotdigital.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.