muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jewgenij KissinEvgeny Kissin geboren Moskou 10-10-1971
Russische pianist

Naamsvarianten: Evgeny Kissin, Jevgeni Kissin, Jevgenij Kissin

Jewgenij Kissin wordt graag als de Mozart van Moskou gezien. Hij is muzikaal zo hoogbegaafd dat hij al piano speelde toen hij nog niet eens kon spreken. De in 1971 geboren Kissin werd internationaal bekend door zijn Chopinconcert in de zaal van het conservatorium in Moskou. Op dit tijdstip was hij net twaalf jaar oud.

Kissin werd in Moskou geboren als de zoon van een ingenieur en een pianiste. Op zijn derde jaar begon hij te componeren, te improviseren.

Jewgenij Kissin gaat naar het legendarische Gnessin-Instituut voor muziekpedagogiek, waar hij in de pianoklas komt van Anna Pawlowna Kantor. Hij neemt nooit meer een andere lerares, Anna wordt een deel van de familie en begeleidt deze later naar New York, Londen en Parijs.

Op zijn tiende jaar geeft Evgeny Kissin zijn eerste concert, een jaar later volgt zijn eerste soloavond. Alle verdere optredens in Moskou worden een groot succes. Svjatoslav Richter, Emil Gilels, Daniel Barenboim en Lazar Berman hoorden de jonge virtuoos en maakten geen geheim van hun enthousiasme.

Een beslissende ontmoeting wordt het voorspelen voor Herbert von Karajan in Salzburg. Tijdens de Festspiele van 1988 hoorde von Karajan de maestro Evgeny Kissin en engageerde hem voor het Oudejaarsconcert in Berlijn, dat het laatste concert van von Karajan met zijn Berliner Philharmoniker zou worden.
Het Tschaikowsky concert werd wereldwijd op de televisie uitgezonden en op cd opgenomen. Het betekende de internationale doorbraak voor Kissin. Van de ene op de andere dag behoorde hij tot de kleine club van sterpianisten.

Zijn open-lucht optreden in september 1997 op het Rode Plein in Moskou, ter ere van de 850 ste verjaardag van de stad, werd bijgewoond door 6000 mensen en werd uitgezonden op de tv. Tegelijkertijd was dit Kissins eerste terugkeer naar Moskou in 6 jaar.

De laatste tijd wijdt Kissin zich meer en meer aan kamermuziek, met partners als Martha Argerich, Natalia Gutman, Gidon Kremer, Yuri Bashmet en Vladimir Spivakov, evenals aan zijn tweede grote passie naast de muziek, de poëzie. Tijdens het Evian Festival droeg Evgeny Kissin voor het eerst Jiddische en Russische poëzie voor, wat een groot succes was. Op 19 juli 2007 zal Kissin hetzelfde doen op het Festival in Montpellier, samen met Gérard Dépardieu, die de Franse vertaling van de Jidische en Russische gedichten zal voordragen.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.