muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jeugdorkest

Een orkest met spelers die nog niet volwassen zijn. Komt voor in alle orkestvarianten: symfonieorkest, harmonieorkest, fanfareorkest, brassband.

Jeugd Orkest Nederland
Een van die broedvijvers is het Jeugd Orkest Nederland (JON). Het JeugdOrkest Nederland (JON) bestaat uit jonge talentvolle musici van 14 t/m 18 jaar, scholieren en/of leerlingen aan een vooropleiding van een Nederlands Conservatorium. Jongeren zijn welkom om auditie te doen. Maar dan moet je al behoorlijk goed kunnen spelen.
Na oprichter Ru Sevenhuysen (dirigent van 1959 tot 1987), stonden Alexander Vakoulsky en Roland Kieft beide gedurende ruim 5 jaar voor het orkest. Sinds najaar 2000 is Jurjen Hempel artistiek leider van het JON: 'In ons orkest gaat het erom dat muziekmaken leuk is. Dat echte professionele denken, dat komt daarna, als ze op het conservatorium zitten en in het Nationaal Jeugdorkest (NJO) zitten. Het mooie is: alles is nieuw. Elk werk dat ze spelen is nieuw en er is geen routine, geen traditie. Je moet het ze allemaal leren, stukjes aan ze voorzingen. Ze stimuleren zelf na te denken over hoe ze iets willen spelen. Dat vind ik erg leuk.'
Het orkest zorgt altijd voor een gevarieerd programma: een klassiek werk, een concert, een grote symfonie en hedendaagse muziek. 'In het winterproject hebben we altijd een jong talent als solist, bijvoorbeeld een winnaar van het Prinses Christina Concours, in de zomer spelen we met iemand die het al gemaakt heeft, zoals sopraan Miranda van Kralingen of cellist Pieter Wispelwey.'

Andere jeugdorkesten zijn: Hofstads Jeugd Orkest, Domstad Jeugd Orkest, Eurofestival, Haydn Jeugd Strijkorkest, Jeugd Strijkorkest Constantijn, Rotterdams Jeugd Symfonie Orkest, Losse Snaren Orkest, Het Cuypersensemble, Kennemer Jeugdorkest, het Nederlands Jeugd Strijkorkest (NJSO), het Nationaal Jeugdorkest en het Europees Jeugd Orkest.

Nationaal Jeugdorkest
Het NJO is als het ware de kroon op de jeugdorkesten in Nederland. Het laatste station, voor de musici elkaar weer in de professionele symfonieorkesten treffen. Dirigent Reinbert de Leeuw zorgt voor een uitdagend programma, voor het orkest en voor de NJO Summer Academy, een ambitieus internationaal orkest- en ensembleproject.
Jonge, zeer getalenteerde musici die zich voorbereiden op de beroepspraktijk worden door het NJO in de gelegenheid gesteld op het allerhoogste niveau ervaring op te doen in allerlei vormen van samenspel. Essentieel daarbij is dat ze kunnen werken met de beste dirigenten en solisten. De ervaring die daarbij wordt overgedragen op een nieuwe generatie is van groot belang voor het Nederlandse muziekleven.
Het NJO werkte met dirigenten als Mark Wigglesworth, Jaap van Zweden, Iván Fischer, George Benjamin, Reinbert de Leeuw, Jos van Immerseel, Philippe Herreweghe, Thierry Fischer en Paul Goodwin, en met solisten als Anne Evans, Charlotte Margiono, Truls Mørk, Enrico Pace, Peter Donohoe, Boris Belkin, Igor Roma en Raphael Oleg. De komende tijd staan concertseries op het programma onder leiding van onder anderen Reinbert de Leeuw, John Adams, Yannick Nézet-Séguin, Oliver Knussen en Josep Pons.
Website: Nederland zijn op dit moment 82 orkesten aangesloten. Dat zijn landelijke orkesten, zoals het Jeugd Orkest Nederland, regionale orkesten zoals het Frysk Orkest en plaatselijke orkesten, zoals het Hofstads Jeugd Orkest (VHJO). Veel van die orkesten hebben ook 'voortrajecten', voorbereidende orkesten. Dat zijn er ook ongeveer honderd. Het VHJO heeft bijvoorbeeld naast het jeugdorkest ook een strijkersensemble, een juniorenorkest en een BigBand. De Stichting Jeugdorkesten Nederland helpt bij de organisatie van bijvoorbeeld repetitieweekenden, en heeft contacten met muziekbibliotheken, buitenlandse zusterorganisaties en fondsen.
Website: jeugdorkest bij u in de buurt.
Symfonie- en Strijkorkesten
Jeugdorkest o.l.v. Lex Veelo
Orkest Nederland
Jeugdorkest
www.euyo.org.uk, voor het European Union Youth Orchestra

Websites: radio4.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.