muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jesus Guridi

Jesus Guridi geboren Vittoria 25-9-1886, gestorven Madrid 7-4-1961
Baskisch componist en organist

Guridi werd al op jonge leeftijd door zijn muzikale familie naar het conservatorium van Madrid getsuurd om daar te gaan studeren. Op zijn zestiende kreeg hij een beurs van de Graaf van Zubiria, die hem in staat stelde twee jaar te studeren bij Vincent d'Indy aan de Scola Cantorum in Parijs, wiens invloed in veel van zijn muziek doorklinkt.

Later ging hij studeren bij Joseph Jongen in Brussel, en bij Otto Neitzel (instrumentatie) in Keulen (1908), voordat hij terugkeerde naar Spanje waar hij orgel doceerde aan de Muziekacademie van Bilbao. Ook werd Guridi dirigent van de
Sociedad coral, en doceerde orgel en compositie aan het nieuw opgerichte conservatorium van Biskaje.

In 1914 ging hij orgelles geven in Madrid, waar hij zich uiteindelijk in 1939 vestigde, als professor in theorie aan het conservatorium en directeur van de Ufisa Film Corporatie. Hij kreeg verscheidene eerbewijzen en in 1956 werd hij eindelijk benoemd tot directeur van het conservatorium.

Ondanks zijn dood op 7 april 1961 in Madrid, verloor hij nimmer het contact met zijn regionale wortels en bij zijn dood werd hij feitelijk als Baskische Nationale Componist gezien.
Zijn zoon Ignacio schreef: "Mijn vader was een echte Bask, vervuld van de geest en de vitaliteit van zijn mensen ...... de geluiden vangend van een stromende rivier, de majesteit van een berg, het geritsel van bomen of van een dolende txistu fluit."

Guridi componeerde opera's, zarzuela's, orkestwerken, kamermuziek, piano- en orgelmuziek, liederen en koormuziek.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.