muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jesse Van Ruller

De in 1972 geboren Jesse van Ruller is wereldwijd bekend als een van de beste hedendaagse jazzgitaristen. Zijn unieke geluid, techniek en eigen composities maken zijn concerten zeer bijzonder. Hij haalt zijn inspiratie uit allerlei stijlen waarin de gitaar een hoofdrol speelt, zoals flamenco, fingerpickin en de blues.

Jesse van Ruller won in 1995 de prestigieuze "Thelonious Monk Award" in Washington. Deze internationale prijs werd hem toegekend door een jury bestaande uit Pat Metheny, Jim Hall, John Scofield, Pat Martino en Mark Whitfield. Zij rekenden de in 1972 geboren gitarist tot één van de grootste talenten van deze tijd.

Van Ruller studeerde in datzelfde jaar summa cum laude af aan het Hilversums Conservatorium, waar hij les kreeg van Wim Overgaauw. Hij heeft sindsdien met de meest uiteenlopende musici en ensembles gespeeld waaronder Pat Metheny, George Duke, Mike Stern, Joe Lovano, Peter Erskine, Christian McBride, Roy Hargrove Quintet, Philip Catherine, Tom Harrell, Seamus Blake, het Metropole Orkest, Asko Ensemble, Birmingham Symphony Orchestra en de Berliner Philharmoniker.

Van Ruller leidt zijn eigen trio. Vaste begeleiders van Jesse zijn Jeroen Vierdag (basgitaar) en Martijn Vink (drums, sequencers). Verder vervult hij als gitarist en componist een belangrijke rol bij het Jazz Orchestra of the Concertgebouw. Ook speelt hij in groepen van Michiel Borstlap, Piet Noordijk en Fleurine en in het duo Van der & Van met gitarist Maarten van der Grinten.

In 2003 trad hij in een duo setting met Pat Metheny op op het Northsea Jazz Festival.

Websites: www.jessevanruller.com, www.jazznight.nl


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.