muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jerry Lee Lewis

Jerry Lee Lewis (1935)

Amerikaanse rock 'n roll zanger en pianist.

Jerry Lee Lewis, bijgenaamd: The Killer, (Ferriday (Louisiana), 29 september 1935) is samen met Chuck Berry, Little Richard en Elvis Presley een van de pioniers van de rock 'n roll.

Hij groeide op met Country en Westernmuziek, Blues, en Gospel. Als kind kwam hij in een bar, luisterend naar onder meer BB King. Al deze soorten muziek combineerde hij tot zijn eigen nieuwe vorm.

Jerry Lee Lewis speelde op jeugdige leeftijd voornamelijk country and western, en werd in 1956 populair als vertolker van de toen pas ontstane rock 'n roll. Zijn rollende pianospel en podiumpresentatie waren extravert en zijn zang werd gekenmerkt door hoge geëxalteerde uithalen. Jerry had besloten om zijn piano niet enkel als instrument te gebruiken, maar ook als show-element waarmee hij een live-act ontwikkelde die zijn publiek naar adem deed happen.

Hij had al een levensstijl van opstandigheid, maatschappelijke- en muzikale mislukkingen, detentie en twee huwelijken achter de rug, toen de 21-jarige Jerry Lee dan eind 1956 naar Sam Phillips ging bij Sun Records in Memphis, Tennessee, nadat hij had gelezen over Elvis.

Daar nam hij grote hits op als Whole lotta shakin' goin' on, Great balls of fire, High school confidential en What'd I say. A Whole Lotta Shakin' Goin' On bezorgde hem tevens zijn eerste gouden plaat. Jerry Lee Lewis, die net als Elvis Presley opnam in de legendarische Sun Studio van Sam Phillips in Memphis, maakte daarop het nog succesvollere Great Balls Of Fire, waarmee hij zijn reputatie als uitbundigste pianist van de rock and roll bevestigde.
Zijn volgende hits, Breathless, High School Confidential en What'd I say, waren symbolen van energie en opstandigheid.

In 1958 verwekte hij een schandaal door in het huwelijk te treden met zijn toen 13-jarige nicht Myra; het luidde het einde in van zijn grote successen. Hij bleef wel actief op de poppodia, maar verlegde in latere jaren zowel daar als op de plaat zijn muzikale koers steeds meer naar zijn oude stiel, de country & western.

Kreeg in 1986 een plaatsje in de "Rock and Roll Hall of Fame" met een eervolle vermelding vanwege zijn pionierschap voor de rockabilly.

Albums: The ultimate Jerry Lee Lewis-The sun years (compilatie, 11 cd's).
Hitsingles: Chantilly lace (1972); Save the last dance for me (1979).

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.