kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jeroen Tel

Nederlands componist die zich richt op het schrijven van muziek voor computerspellen. Hij begon zijn carriëre op de Commodore 64 met het schrijven van muziek voor intro's van de groep Hotline, maar verlegde zijn werk al snel naar het schrijven van muziek van computerspellen.

In 1987 richtte Tel hiertoe het bedrijf Maniacs Of Noise op, wat zich volledig bezighoudt met het schrijven van muziek voor spellen en andere multimedia. Tel heeft voor vele computers muziek geschreven, waaronder het Nintendo Entertainment System, de Commodore Amiga, de IBM PC en doet dat tot de dag van vandaag, maar is het meest beroemd geworden door zijn werk op de Commodore 64, waar hij vele tientallen spellen van muziek voorzag.

De SID-synthesizer in de Commodore 64 wordt in normaliter in assembler geprogrammeerd. Om C64-muziek te maken, dient men dus niet alleen te kunnen componeren, maar ook te programmeren, waarbij verregaande kennis van het apparaat nodig is. Bovendien stelt de SID-synthesizer door zijn beperkingen allerlei eisen aan de muziek, vrijelijk componeren is er niet bij.

Tel beheerste dit alles uitmuntend en wist dan ook bijzonder aantrekkelijke muziekstukken uit de Commodore 64 te verkrijgen, die velen ook vandaag nog het beluisteren waard zullen vinden. Dit gaf hem binnen de C64-wereld een hoge cultstatus. In de top 100 meest gewaardeerde C64-muziekstukken uit de High Voltage Sid Collection zijn 13 nummers van Jeroen Tel te vinden, waarvan 2 in de top 10.

Alle Commodore-64-nummers van Jeroen Tel zijn vrijelijk te downloaden via de High Voltage Sid Collection. Om ze af te spelen heeft men een speciale speler nodig, die de SID-synthesizer emuleert.
Veel moderne nummers van Jeroen Tel zijn te downloaden op de website van de Maniacs of Noise.

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Jeroen_Tel

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 14.