muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jeno Hubay

Jenö Hubay (ook: Eugen Huber) geboren Boedapest 15-9-1858, gestorven Boedapest 12-3-1937
Hongaars violist, componist en pedagoog

Jeno Huber veranderde op eenentwintigjarige leeftijd zijn achternaam in het meer Hogaarsklinkende Hubay.

Jenö Hubay studeerde eerst viool bij zijn vader Karoly Huber (1828-1885), de leider en dirigent van het orkest aan het Nationaal Theatre, en vioolleraar aan het Nationaal conservatorium. Vanaf de herfst van 1873 vervolgde Hubay zijn studie in Berlijn, bij de vioolleraar Joseph Joachim. In de lente van 1876 voltooide hij zijn studie en keerde terug naar Hongarije, waar hij bevriend raakte met Franz Liszt en zij gaven samen vele uitvoeringen van de 12de Rapsodie en Beethovens Kreutzer Sonata.

In wei 1878 reisde Hubay, op advies van Liszt, naar Parijs en werd al snel een favoriete gast in de muzieksalons van de stad. In de daaropvolgende jaren maakte hij succesvolle concertreizen in Frankrijk, Engeland, België, Nederland en Hongarije.

Vlak na aankomst in Parijs leerde hij Henri Vieuxtemps kennen, die in de jonge Hongaar de doorgang van zijn eigen kunstenaarschap zag. Vieuxtemps beval Hubay aan als leraar viool aan het conservatorium van Brussel, een functie die hijzelf ook vervuld had evenals meer recent Wieniawsky. Op 8 februari 1882 stelde de Belgische koning Huber aan op één der belangrijkste Europese muzikale posten.

Hubay bleef hier viereneenhalf jaar, alvorens in de zomer van 1886 terug te keren naar Hongarije, op verzoek van de minister van onderwijs, om hoofd van de viool-school van de Academie voor Muziek in Boedapest te worden. Hij vestigde zich in Boedapest en verruilde zijn leven als reizend virtuoos, voor dat van componist en leidende persoonlijkheid in het muzikale leven van Hongarije. Van 1919 tot 1934 was hij de directeur van de Academie voor Muziek in Boedapest.

Hubay vormde in Brussel en in Boedapest strijkkwartetten. In 1913 werd hij benoemd tot doctor H.C. aan de universiteit van Kolozsvár.

Hij creëerde hier één van s'werelds leidende viool-scholen. De eerste uitzonderlijke talenten die hieruit voort kwamen waren Stefi Geyer, Ferenc Vecsey en Jozsef Szigeti, gevolgd door Emil Telmanyi, Eddy Brown, Jelly Aranyi, Jeno Ormandy, Janos Koncz, Istvan Partos, Erna Rubinstein, Zoltan Szekely, Ede Zathureczky, Endre Gertler en Wanda Luzzato. Hetzelfde betreffende een lange rij van strijkkwartetten, waaronder Waldbauer-Kerpely, Hauser-Son, Lener, Roth en Vegh.

Hubay componeerde zes opera's onder meer De dorpsvagebond en Anna Karenina, een symfonie op teksten van de Hongaarse nationale dichter A Petöfi voor soli, koor en orkest, vier vioolconcerten en kamermuziek

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.