kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jenny Arean

Jenny Arean (Lisse, 4 oktober 1942) is een Nederlands cabaretière en actrice.

Haar werkelijke naam is Johanna Jenneke Josepha Klarenbeek. Ze werd geboren te Lisse, als enig kind van een kelner en een zangeres. Ook de moeder van haar moeder was zangeres. Op haar veertiende zag ze een show van Wim Sonneveld en sindsdien wilde ze het cabaret in. Ze brak de huishoudschool af en ging werken als hulp in de huishouding. Begin 1960 kwam ze bij het ABC-cabaret van Wim Kan en Corry Vonk. Op advies van Corry Vonk veranderde ze haar naam in Jenny Arean.

In de jaren zeventig werkte ze aan verschillende musicals mee, onder meer En nu naar bed (1971) van Annie M.G. Schmidt, en speelde ze de hoofdrol in Het meisje met de blauwe hoed (1972), een televisiebewerking van het gelijknamige boek van Johan Fabricius. Daarnaast deed ze in 1975 een cabaretprogramma Scherts, satire, songs en ander snoepgoed met Robert Long, Dimitri Frenkel Frank en Jerôme Reehuis.

In 1977 had ze een hit met het samen met Frans Halsema gezongen Vluchten kan niet meer, een duet uit de musical "En nu naar bed". Vanaf het midden van de jaren tachtig maakt ze solo-programma's, en daarnaast speelt ze in diverse musicals.

Jenny Arean was van 1963 tot 1973 gehuwd met de acteur Huib Rooymans. Het echtpaar kreeg een dochter, Myra. Begin jaren tachtig had Arean een verhouding met Ischa Meijer die haar aanmoedigde een soloprogramma uit te brengen. Ze speelden samen in twee theaterprogramma's. Ze is sinds de oprichting lid van de Nederlandse Vereniging voor Vrijwillige Euthanasie, en heeft een eigen stichting met de naam Godzalmijbewaren.

Websites: GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Jenny_Arean

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 151.