muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jehan Mouton

Jean Mouton ook Jean de Hollingue, Jehan d'Holluigue of verlatijnste naam Johannes M. Sameracensis geboren omstreeks 1459 in Holluigue, gestorven 30 oktober 1522 in Saint-Quentin
Frans-Vlaams componist

Jehan Mouton was vanaf 1477 koorknaap aan de Notre-Dame te Nesles en werd daar maƮtre de chapelle in 1483. Ronde diezelfde ontving hij er de priesterwijding. Daarnaast was hij er kanunnik en cantor.

Vanaf 1500 had Mouton de leiding over de koorknapen van de kathedraal te Amiens en vervolgens was hij vanaf 1501 actief in Grenobles, waar hij naar alle waarschijnlijkheid in dienst trad van koningin Anne.

Daarnaast moet Mouton ook lid van de koninklijke kapel van Lodewijk XII zijn geweest aangezien hij wordt genoemd als de componist en zanger van een treurmotet op A. Fevin en ook aan de rouwdienst van de koning in 1515 deelnam.

Later werd Mouton kanunnik te Terwaen en te St Quentin.

Hoewel Mouton geen rechtstreekse leerling van Josquin des Prez was, wordt hij wel beschouwd als de belangrijkste vertegenwoordiger van de Josquin-school. Mouton was de leermeester van Adrian Willaert en componeerde 15 missen, verscheidene magnificats, psalmen, 20 chansons en zo'n 100 motetten, waarvan ook een deel werd gedrukt.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.