kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jeff Beck

Jeff Beck (Wallington (Surrey, Engeland), 24 juni 1944) is een rockgitarist die in diverse invloedrijke bands speelde in de jaren '60 en jaren '70.

Biografie
Toen Eric Clapton in 1965 The Yardbirds verruilde voor John Mayall and the Bluesbreakers (omdat The Yardbirds op de commerciƫle toer gingen), kwam Beck hem vervangen. Hij maakte grote indruk met zijn voor die tijd vooruitstrevende geluideffecten als distortion en feedback, die zo goed te horen zijn op de Yardbirds-hits Heart full of Soul (1965) en Shapes of Things (1966). Beck bleef maar 18 maanden deel uitmaken van The Yardbirds. In 1967 formeerde hij zijn eigen Jeff Beck Group met bassist Ron Wood, drummer Mick Waller en studiopianist Nicky Hopkins. Met een zingende Beck scoorde de groep de twee bescheiden hits Hi ho silver lining en Tallyman, maar daarna nam de toen nog totaal onbekende Rod Stewart de zangpartijen van Beck over. In die samenstelling maakte the Jeff Beck Group twee fraaie elpees, Truth (1968) en Beck-Ola (1969), die om onbegrijpelijke redenen nooit door het grote publiek werden opgemerkt. Omdat het succes uitbleef, ging de groep in 1969 uit elkaar, en net toen Jeff Beck een nieuwe band wilde oprichten, kreeg hij een ernstig ongeluk dat hem bijna twee jaar uit de roulatie hield.

Becks geschiedenis daarna is er een van vallen en opstaan. De ene formatie volgde de andere op en Beck zocht steeds meer de kant van de jazzrock en fusion op. In 1972 speelde hij mee op de elpee Talking Book van Stevie Wonder, die hem uit dank daarvoor Superstition schonk. Het nummer kwam uit op Becks vijfde elpee Beck, Bogart en Appice, maar werd alleen in de versie van Wonder zelf een hit. Eind jaren zeventig speelde Beck veelvuldig met grootheden als Jan Hammer en Stanley Clarke. Inmiddels heeft Beck zijn achttiende elpee uitgebracht, met de titel Jeff.

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Jeff_Beck


Pageviews vandaag: 64.