muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jef van Hoof

jef van Hoof geboren Antwerpen 8-5-1886, gestorven Antwerpen 24-4-1959
Belgisch componist

Jef van Hoof studeerde aan het conservatorium te Antwerpen bij Lodewijk Mortelmans en was later leerling van Paul Gilson. In 1911 behaalde hij de tweede Prix de Rome. In die tijd studeerde van Hoof ook in Berlijn.

Geleidelijk aan wijdde hij zich ook aan het orkest, opera en religieuze muziek, en toonde een grote voorliefde voor de beiaard en koperensembles.

In 1916 werd hij organist aan de St. Michielskerk in Antwerpen en in 1925 harmonie- en compositie-leraar aan de Beiaardschool in Mechelen. Tegelijkertijd was hij actief als pianist en dirigent van onder meer het Antwerps Koperensemble.

In 1933 was Jef van Hoof een der medestichters van de Vlaamse Nationale Zangfeesten. Hij dirigeerde ook meermaals op andere bijeenkomsten van de Vlaamse Beweging.

Vanaf 1936 gaf hij les aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium in Antwerpen, waar hij van 1942 tot 1944 tijdens de WO II het ambt van directeur vervulde.

Zijn muziek staat tussen Benoit en de Vlaamse modernisten; tot zijn beste werken behoren dan ook zijn beroemde strijdliederen voor de Vlaamse ontvoogdingstrijd, onder meer Groeninghe (1909)

Werken: 6 symfonie├źn; Perseusouverture (1908); Symfonietta en andere werken voor koperensemble; Willem de Zwijger-ouverture (1923, voor de prinses Julianaviering te Utrecht); liederen; kamermuziek; missen; koorwerken; folkoristisch zangspel: Meivuur (tekst P. de Mont); pianomuziek; beiaardmuziek en opera's.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.