muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jef van Durme

geb. Kemzeke 7-5-1907, gest. Antwerpen 28-1-1956
Belgisch componist en pianist

Jef van Durme kwam uit een muzikantenfamilie en kreeg zijn eerste muzieklessen van zijn vader en van de organist van Sint-Niklaas. In 1919 ging hij studeren aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium bij Jan Broeckx (notenleer), Lodewijk de Vocht en Edward Verheyen (harmonie), De Vos en Lenaerts (piano) en Flor Alpaerts (contrapunt, fuga en orkestratie).

In 1929 won hij de Prijs Fester voor zijn sonate voor viool en piano. In de periode 1931-32 werd zijn compositorische stijl moderner en studeerde hij enige tijd bij Alban Berg in Wenen. Hij was verder actief als pianist en schrijver van artikelen voor Radiopost.

In 1935 won hij de eerste prijs met zijn Heldengedicht op het Internationaal Festival voor Hedendaagse Muziek te Praag en in 1937 won hij de eerste prijs voor zijn Sinfonia da Camera. Van 1936 tot 1944 was hij als musicus-modulator aan het N.I.R. verbonden.

Werken: 35 orkestwerken w.o. twee balletten; pianowerken; kamermuziek; liederen; 6 opera's; een oratorium; en een orgelfantasie.

Voor meer informatie zie Bron: www.cebedem.be/composers/van_durme_jef/nl.html
auteur: 2001 Klaartje Gonnissen, voor MATRIX

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.