kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jeanne Lamon

Jeanne Lamon geboren New York 1949
Amerikaanse violiste, dirigente en leidster van het Canadese Barokensemble 'Tafelmusik'

Jeanne Lamon begon viool te studeren toen zij zeven jaar was. Later ging zij naar de Brandeis universiteit waar zij viool studeerde bij Robert Koff, waarvoor zij haar Bachelor of Music graad behaalde. Hierna vertrok Lamon naar Nederland om daar bij Hermann Krebbers te gaan studeren, die toen concertmeester van het Concertgebouw Orkest in Amsterdam was.

Later she attended Brandeis University in Boston where she earned a Bachelor of Music degree studying violin with Robert Koff, the original second violinist of the Juilliard Quartet. From Brandeis University Jeanne left the USA to study in Holland with Hermann Krebbers, then the concertmaster of the Concertgebouw Orchestra in Amsterdam.

In 1972 begon Lamon zich te specialiseren in barok viool, waarbij zij in 1972-73 bij Sigiswald Kuijken studeerde. Lamon verhuisde naar Boston en werkte acht jaar lang als kamermusicus en concertmeester voor barok orkesten of periode instrument orkesten in Europa en de VS, waaronder het Boston Camerata, Banchetto Musicale, de Smithsonian Chamber Players, en het Ensemble for Early Music. Lamon was was een oprichter van de Musick for the Generall Peace. In 1974 won ze de "Erwin Bodky Award for Early Music Performance".

In de late zeventiger jaren, terwijl zij doceerde aan het Early Music Department van Smith College in Massachusetts, deed Lamon twee gastoptredens in Canada met Tafelmusik, wat resulteerde in een uitnodiging in 1981, waarbij ze haar de positie van muziekdirecteur aan boden. Jeanne Lamon verblijft sinds 1981 in Toronto en werd in 1988 genaturaliseerd tot Canadese.

Jeanne Lamon doceert aan de universiteit evenals aan het Royal Conservatory of Music in Toronto. In 1996 kreeg zij de "Muriel Sherrin Award" van de Toronto Arts Council Foundation, die die kunstenaars krijgen die zich op het gebied van muziek en dans internationaal ge├źngageerd en onderscheiden hebben.

In 1997 kreeg Lamon de voor de eerste keer uitgereikte "Prix Alliance" van de Alliance Francaise van Toronto voor haar verdienste voor de artistieke wederzijdse betrekkingen tussen Canada en Frankrijk.
Al sinds 1981 leidt ze het internationaal meermaals onderscheiden Barokorkest 'Tafelmusik', waarvoor haar in 1997 de "Joan Chalmers Award for Creativity and Exellence in the Arts" verleend werd.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 6.